Osim toga, namazi su praktični pa ih možete ponijeti na put, plažu ili piknik. A ako pripremite veću količinu, namaz može stajati u hladnjaku i do tjedan dana te uvijek biti nadohvat ruke kao hranjiv zalogaj za koji ne morate paliti štednjak. U nastavku vam zato donosimo recepte za tri brza i fina namaza. Prvi je klasik u novom, laganijem ruhu, a druga dva spajaju svu raskoš okusa i boja sezonskih namirnica.
Humus
Sastojci
• 300 g kuhanog slanutka
• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
• 2 režnja češnjaka
• sol, papar
• po želji: svježi peršin
Priprema
Češnjak zamotajte u foliju i stavite peći na 150 stupnjeva pola sata (volite li okus sirovog češnjaka, ovaj korak možete i preskočiti). Sve sastojke stavite u blender i izradite dok ne dobijete glatki namaz. Možete ga jesti odmah, ali bolji je kad odstoji bar nekoliko sati u hladnjaku.
Namaz od cikle
Sastojci
• 400 g cikle
• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
• sol, papar, ulje
• po želji: timijan
Priprema
Ciklu ogulite, narežite na kockice, začinite solju, paprom i uljem te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok cikla sasvim ne omekša. Pustite da se ohladi, dodajte vrhnje i timijan po želji te u blenderu izradite u namaz - možete ga izblendati samo djelomično, tako da ima više teksture, ili do homogene konzistencije, tako da bude posve gladak.
Namaz od paprika
Sastojci
• 500 g crvenih paprika
• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
• 50 g suncokretovih sjemenki
• sol, papar
Priprema
Cijele paprike stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva oko pola sata te ih povremeno okrenite. Kada se lagano zacrne sa svih strana, izvadite ih iz pećnice, pokrijte i pustite da se ohlade. Potom odstranite peteljku, sjemenke i ostale nejestive dijelove te ogulite kožu koja bi se trebala lako odvajati ako su se paprike hladile poklopljene. Očišćene paprike, vrhnje, suncokretove sjemenke, sol i papar izblendajte u glatki namaz.
Jedan klik dijeli vas od knjižice s još brzih, finih i laganih ljetnih recepata, a možete je preuzeti ovdje. Za cjelogodišnju inspiraciju, savjete i recepte svratite na www.brzoifino.hr