Recepti 12. srpnja 2017.

Lagani ljetni namazi koji će oduševiti baš svako nepce

foto: Dukat
gastro postao gastro.24sata.hr
Mnogo je razloga zašto su namazi odličan ljetni obrok – multifunkcionalni su, mogu se jesti uz kruh, krekere, tortilje ili povrće u bilo koje doba dana, a neke varijante mogu poslužiti čak i kao gotovi umak za tjesteninu ili rižu.

Osim toga, namazi su praktični pa ih možete ponijeti na put, plažu ili piknik. A ako pripremite veću količinu, namaz može stajati u hladnjaku i do tjedan dana te uvijek biti nadohvat ruke kao hranjiv zalogaj za koji ne morate paliti štednjak. U nastavku vam zato donosimo recepte za tri brza i fina namaza. Prvi je klasik u novom, laganijem ruhu, a druga dva spajaju svu raskoš okusa i boja sezonskih namirnica.

Humus

Sastojci

• 300 g kuhanog slanutka

• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja

• 2 režnja češnjaka

• sol, papar

• po želji: svježi peršin

Priprema

Češnjak zamotajte u foliju i stavite peći na 150 stupnjeva pola sata (volite li okus sirovog češnjaka, ovaj korak možete i preskočiti). Sve sastojke stavite u blender i izradite dok ne dobijete glatki namaz. Možete ga jesti odmah, ali bolji je kad odstoji bar nekoliko sati u hladnjaku.   | Author: Dukat foto: Dukat

Namaz od cikle

Sastojci

• 400 g cikle

• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja

• sol, papar, ulje

• po želji: timijan

Priprema

Ciklu ogulite, narežite na kockice, začinite solju, paprom i uljem te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok cikla sasvim ne omekša. Pustite da se ohladi, dodajte vrhnje i timijan po želji te u blenderu izradite u namaz - možete ga izblendati samo djelomično, tako da ima više teksture, ili do homogene konzistencije, tako da bude posve gladak.   | Author: Dukat foto: Dukat

Namaz od paprika

Sastojci

• 500 g crvenih paprika

• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja

• 50 g suncokretovih sjemenki

• sol, papar

Priprema

Cijele paprike stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva oko pola sata te ih povremeno okrenite. Kada se lagano zacrne sa svih strana, izvadite ih iz pećnice, pokrijte i pustite da se ohlade. Potom odstranite peteljku, sjemenke i ostale nejestive dijelove te ogulite kožu koja bi se trebala lako odvajati ako su se paprike hladile poklopljene. Očišćene paprike, vrhnje, suncokretove sjemenke, sol i papar izblendajte u glatki namaz.

Jedan klik dijeli vas od knjižice s još brzih, finih i laganih ljetnih recepata, a možete je preuzeti ovdje. Za cjelogodišnju inspiraciju, savjete i recepte svratite na www.brzoifino.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.