Recepti Gastro zvijezda 2023. 05. prosinca 2023.

Luna s bloga Sunberry Jam voli kuhati jednostavna jela vrhunskog okusa

Luna Džidić
Luna Džidić - finalistica kategorije Plant based foto: Luna Džidić
gastro postao gastro.24sata.hr
Autorica bloga Sunberry Jam, biologinja Luna Džidić, finalistica je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Plant based. Cilj njezinog bloga je, naglašava, dokazati ljudima da cjelovita ishrana namirnicama biljnog podrijetla može biti itekako zabavna i ukusna

Luna Džidić, autorica bloga Sunberry Jam, je biologinja i plant based chefica, a radio kao konzultantica i kreatorica recepata. Voli kuhati s divljim biljem koje je sama ubrala, raditi razne fermentacije i napitke, te kreirati jednostavna i ukusna jela sa svima poznatim namirnicama.

Svojim receptima i savjetima koje dijeli na blogu, Facebooku i Instagramu Luna želi dokazati ljudima da cjelovita ishrana u kojoj se koriste namirnice biljnog podrijetla itekako može biti i zabavna i ukusna. Plant based prehrana, naglašava, može biti i moćan alat za promjene u smjeru zdravijeg života na prirodan način.

"Meni je ovakav način prehrane pomogao da postignem optimalnu razinu zdravlja, i sigurna sam da može pomoći i mojim pratiteljima", poručuje Luna koja je svoj blog pokrenula nakon što je promijenila način prehrane.

 | Author: Luna Džidić Slani kolač od palente s povrćem foto: Luna Džidić

Ishranom do zdravlja

"Izbacila sam iz prehrane sve rafinirane sastojke, šećer, brašno..., i krenula smišljati recepte za jela koja će biti zdrava i ukusna. Rezultat promjene prehrane bio je taj da mi se zdravlje izrazito poboljšalo, osjećala sam se odlično u svojem tijelu. Željela ta svoja iskustva, savjete i recepte podijeliti s drugim ljudima, pa sam krenula pisati blog.

Ne mogu se točno sjetiti prvog recepta koji sam objavila, ali moguće je da se radilo o nekoj salati, krekerima od sjemenki i povrća, ili sirovom kolaču od datulja, badema i kakaa. Svi moji prvi recepti na blogu bili su jednostavni recepti jer sam htjela pokazati da se svatko može zdravije hraniti kod kuće", prisjeća se Luna.

Lunu i njezin blog podrži svojim glasom ovdje!

"Pratitelji mojeg bloga obožavaju recepte za jednostavne plant-based slastice, primjerice sladoled od kokosovog mlijeka, kremasti desert od kakaa, zobene palačinke… U tim desertima nema rafiniranog šećera, ulja ili pšeničnog brašna, često su zaslađeni samo datuljama, a okus im je zaista bogat i primamljiv", otkriva nam autorica bloga Sunberry Jam i finalistica izbora gastro zvijezda 2023. u kategoriji Plant based.

Velika ljubiteljica azijske kuhinje

Luni je velika inspiracija azijska kuhinja te sama sebi, onako za gušt, često kuha upravo azijska jela. "Najviše volim jesti hranu koja je inspirirana kuhinjama jugoistočne i istočne Azije. Kada imam malo slobodnog vremena, volim za sebe i prijatelje raditi sushi, tajlandski curry s kokosovim mlijekom ili pad thai. To su mi neka od omiljenih jela kada mi gosti dođu na večeru ili ručak", kaže Luna.

"U plant based prehranu zaljubila sam se kada sam počela istraživati što se sve može napraviti sa sastojcima biljnog podrijetla kako bismo postigli određenu teksturu, okus, boju ili nutritivnu vrijednost jela. Po struci sam biologinja i puno se bavim biljkama. Zato ovo istraživanje mogućnosti koje pružaju biljni sastojci vidim kao nešto jako blisko mojoj struci.

Koristim znanja iz biologije i kemije u kreiranju recepata i to mi je jako zanimljivo. Volim pisati o plant-based prehrani jer je to i dalje dosta nova tema – ljudi znaju kako kuhati sa sastojcima životinjskog podrijetla jer je to uobičajeno u svakoj kulturi i tradiciji. Ali prehrana bazirana na biljnim sastojcima je i dalje mnogima nešto novo i zanimljivo, nešto čemu i dalje otkrivamo puni potencija", ističe Luna.

 | Author: Luna Džidić Chia bowl foto: Luna Džidić

Luna nam je otkrila i bez kojeg sastojka nikako ne može u kuhinji: "Uvijek volim u kuhinji imati rižu i prirodno fermentirani sojin umak. To su sastojci koje često koristim u svojoj prehrani tako da su neizostavni na mojim policama. I datulje, njih volim imati pri ruci kada mi se jede nešto slatko".

Nešto slano, nešto slatko

Luna smatra kako bi baš svaka osoba trebala znati pripremiti njezin jednostavan recept - tortilje od lanenih sjemenki! "Ove tortilje su totalni game-changer jer ne sadrže brašno žitarica, a toliko su jednostavne za napraviti. Ako nekoga zanima, objavila sam detaljan recept na blogu", govori Luna i dodaje i jedan obavezan slatki recept - kolač od badema i zobi s višnjama.

"Jako me veseli svaki pozitivan feedback, svaki put kada mi se netko javi porukom ili mi priđe nakon što održim radionicu i kaže mi koliko motivacije nalazi u mojim receptima i tekstovima na blogu. Svaki taj moment mi je jako vrijedan jer sam upravo zato i počela pisati o svojim iskustvima s prehranom i zdravljem – kako bih pružila drugim ljudima informacije do kojih sama nisam mogla tako lako doći kada sam počela s ovim stilom života", govori autorica bloga Sunberry Jam koja se jako sudjelovanju u izboru za Gastro zvijezdu 2023. 

"Veselim se kuhati u novom okruženju i upoznati druge gastro blogere. Vjerujem da će biti zabavno!", zaključuje Luna.

Lunu i njezin blog podrži svojim glasom ovdje!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.