Recepti Gastro zvijezda 2023. 08. prosinca 2023.

Matei Negovetić dokazuje kako plant based hrana može biti jako, jako ukusna

gastro postao gastro.24sata.hr
Matei Negovetić, autor bloga Plant-based full of taste finalist je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Plant based. Pratitelji najviše vole njegove recepte za variva, guste juhe i složence, a osim recepata on im dijeli i brojne savjete o prehrani isključivo s namirnicama biljnog podrijetla

Matei Negovetić zaljubljenik je u kuhanje i pripremu hrane, voli osmišljavati nova jela i igrati se sa začinima. Uz to, njegova velika strast je i trail trčanje, a te dvije aktivnosti povezuje, kako naglašava "sloboda i mogućnost bivanja u trenutku, mogućnost bivanja sa samim sobom i stvaranje svog svijeta". Matei je pravi majstor kuhinje s namirnicama biljnog podrijetla, a sjećamo ga se kada je prije dvije godine osvojio publiku MasterChefa svojim čvrstim stavovima o hrani. Blog je pokrenuo prije četiri godine, kada je odlučio prestati jesti meso.

Životna prekretnica

"Gastro blog Plant-based full of taste okrenuo sam 2019. godine, a razlog za to je bila odluka o nejedenju mesa i prelazak na vegansku prehranu. Poželio sam na društvenim mrežama dijeliti svoja razmišljanja o tome što je svakodnevna veganska prehrana i kako ona može biti s jedne strane jednostavna, a s druge zanimljiva i raznovrsna.

Prvi recept koji sam objavio je bio falafel, kojeg sam tada i prvi put radio i ostao sam oduševljen kompleksnošću okusa, te idejama koje su mi došle nakon tog jela", govori Matei te otkriva kako njegove pratitelje najviše zanimaju jela koja su im poznata, odnosno jela koja su više tradicionalna i poznata u ovom kraju, ali u bezmesnoj varijanti.

"Zanimaju ih najviše variva, guste juhe, složenci – ono što je najpopularnije. A upravo to pokazuje da se i ideja svakodnevne prehrane na mojim društvenim mrežama prepoznaje kao ona koja je najzanimljivija", dodaje Matei na čijem se blogu mogu pronaći njegovi recepti i brojni savjeti, kojima, baš kao i videima, obiluje i njegov Instagram profil na kojem često emitira i live.

Mateija i njegov blog podrži svojim glasom ovdje!

Na njegovom blogu može se prijaviti na razne online programe, Matei vodi i poslovna savjetovanja za hotele i restorane o uvođenju plant based prehrane. Također, pratitelji se mogu pretplatiti na njegov newsletter te tako stalno biti ukorak s Mateijevim novim receptima.

 | Author: Matei Negovetić Punjene grilane tikvice u umaku od rajčice foto: Matei Negovetić

 

Bez soli ne može

Na pitanje što kuha sebi za gušt Matei spremno odgovara: "Budući da jako često kuham, ponekad i za više od 100 ljudi, ono što ću sebi napraviti je pečeni tofu, heljdu i salatu. Ovo jednostavno jelo je bogato i okusima, ali i daje svježinu u prehrani. Kuham svaki dan, te dosta često pripremam jela za evente, konferencije - i jednostavnost je uvijek najkorisnija"

"U plant based kuhinju zaljubio sam se ponajprije zbog mogućnosti. Mogućnosti da stvaram okuse i strukture od namirnica koje su u većini blago zapostavljene. Isto tako, da isprobam jela i namirnice koja možda ne bih ni isprobao; te da namirnicama dajem glavnu ulogu na tanjuru, iako se na prvi pogled ne čini da bi ta namirnica mogla biti glavna na tanjuru, nego je uvijek poimana kao 'prilog'.

Drugi razlog je etičke prirode, jer znam da niti jedno živo biće ne mora stradati za moju prehranu, i to me uvijek ispunjava. A kad se 'makne' jedna namirnica, kao da se cijeli novi svijet otvori", inspirativan je Matei koji priznaje da u kuhinji nikako ne bi mogao bez soli.

 | Author: Matei Negovetić Hummus od cikle foto: Matei Negovetić

"Sastojak bez kojeg ne mogu u kuhinji je sol. Ta standardna namirnica, koja toliko može promijeniti jelo i to na nekoliko načina. Ako ju dodamo na početku, ima jedan učinak; ako ju dodamo u sredini pripreme jela, ima drugi; pa čak i ako se doda u namirnice prije samog kuhanja, ima poseban učinak. I to na svaku namirnicu na drugačiji način. Sol, koju velika većina nas ima kod kuće, u potpunosti mijenja cijelu priču o pripremi hrane", komentira.

Voli pratiti što drugi kuhaju

Matei Negovetić smatra da bi svatko treba znati skuhati barem neko klasično varivo, i to bilo koje vrste. "Smatram da se razumijevanjem i poznavanjem namirnica dolazi do raznih struktura samog variva, uz to i začinjavanje, vrijeme i način kuhanja, te odabir posude. Sve su to faktori koje treba uzeti u obzir za jedno 'obično' varivo", objašnjava.

"Iskreno, najdraži trenuci su mi oni kad me prepoznaju uživo i kad pitaju: "Jeste vi onaj koji kuha plant based hranu?". To je uvijek prekrasan osjećaj jer onda zaista shvatite da je ljudima stalo i da vas prate, čitaju to što pišete, objavljujete; pa čak i probaju ono što ste napravili", iskren je Matei koji se jako veseli snimanju za Gastro zvijezdu.

"Veselim se osobama s kojima ću kuhati - uvijek mi je zanimljivo gledati što drugi kuhaju, kako koriste namirnice i što su namjerili s njima. A i veselim se isprobati novi svoj recept i podijeliti to sa svima koji prate ovo izdanje Gastro zvijezde", zaključuje.

Mateija i njegov blog podrži svojim glasom ovdje!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.