gastro postao
Prisjetili smo se okusa iz djetinjstva i odlučili smo ga donijeti u sadašnjost.
Jedan od omiljenih kolačića svakako su nam bile šape, naravno medvjeđe. Riječ je o pravom starinskom blagdanskom kolaču s orasima i cimetom, izvana hrskavi, iznutra mekani i prozračni.
Šape su jedan od onih kolača koji, što duže stoje, postaju sve bolji. Možete ih pripremiti već sad i čuvati u limenoj ili plastičnoj kutiji. Neće se pokvariti.
Sastojci:
- 360 g brašna
- 160 g maslaca
- 200 g šećera
- 140 g oraha
- 1 jaje
- malo mlijeka
- žličica sode bikarbone
- cimet
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Od brašna, sode bikarbone, maslaca, šećera, oraha, malo mlijeka i začina umijesite glatko tijesto.
- Kalupe za šape premažite otopljenim maslacem.
- Stavite tijesto u kalupe, ali ne do vrha jer će se malo uzdići te lagano pritisnite kako bi otisak šape io izraženiji.
- Pecite iz 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
- Dok su šape još tople, izvadite iz kalupa te uvaljajte u šećer u prahu.