gastro postao
Ako nestrpljivo čekate prve pahulje, možda je došlo vrijeme da ih napravite sami.
Vjerojatno volite snijeg i snježne pahulje, a prilično smo sigurni da ćete ih voljeti i u ovom obliku. Donosimo recept koji ćete obožavati. Začinite hladne dane mirisima đumbira, cimeta i klinčića!
Sastojci:
- 3 1/2 šalice glatkog brašna
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 šalica maslaca
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1/2 šalice mljevenog šećera
- 2 veća jaja
Priprema:
- Pomiješati u jednoj posudi brašno, cimet, đumbir, sodu bikarbonu, sol, muškatni oraščić i klinčić, a u drugoj posudi pjenasto izmiješati maslac i šećer (smeđi i mljeveni).
- U smjesu maslaca i šećera, dodati jaja i na miksati na najmanjoj brzini; kada se smjesa izjednači, dodavati postupno smjesu brašna i začina
- Kada je smjesa dovoljno čvrsta, podijeliti ju na tri dijela i svaki dio zamotati plastičnom folijom te staviti u hladnjak na otprilike dva sata.
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, a za to vrijeme pripremiti papire za pečenje i razvući tijesto (jedno po jedno) na otprilike pola centimetra debljine
- Izrezati tijesto kalupima u obliku pahuljica i zvjezdica (ako ih želite koristiti kao ukras za bor, na svakoj pahuljici/zvjezdici napravite na vrhu malu rupicu kroz koju će se moći provući trakica)
- Peći 8 - 10 minuta (dok ne postanu lagano zlatnosmeđi)
- Možete ih ukrasiti po želji; primjerice, glazurom za medenjake (napravite čvrsti snijeg od 2 bjelanjka i 150 g šećera u prahu).
Uživajte u ovim predivnim mirisnim kolačićima!