09. listopada 2016.

Neizbježan dodatak jesenskim slasticama: Domaći maslac od bundeve

maslac od bundeve
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neizbježan sastojak palačinki, kolača i ostalih slastica svakako može biti i maslac od bundeve.

Koristite ga za pripremu kruha od bundeve, pita, punjenje palačinki ili wafla. Najprije pripremite pire od bundeve, a dok se bundeva peče u pećnici, bacite se na pripremu pirea od jabuka. Pomiješajte ih s ostalim sastojcima i dopustite da vas osvoje mirisi koji dopiru iz zdjele. Količine sastojaka prilagodite vlastitom ukusu. Želite li slađi namaz, svakako dodajte još šećera ili javorovog sirupa. Odlična ideja je također i vanilin šećer ili žličica ekstrakta od vanilije. Začine poput cimeta, klinčića ili zvjezdastog anisa dodajte želite li svojim maslacom postići više topline i bogatije okuse.

Potrebno vam je:

  • 400 g pirea od bundeve
  • 130 g smeđeg šećera
  • 60 ml javorovog sirupa
  • 120 ml pirea od jabuke
  • 1 žlica limunovog soka
  • Maslac
  • Cimet, klinčić
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Napravite pire od jabuke tako da nasjeckajte jabuke na kockice i pirjate ih na maslacu s malo šećera dok ne omekšaju, pa ih pretvorite u pire.
  2. Pire od bundeve napravite tako da bundevu nasjeckate na komadiće i pečete je u pećnici na 200 stupnjeva s nekoliko kockica maslaca, a zatim usitnite.
  3. Pire od bundeve, pire od jabuke, šećer, limunov sok, javorov sirup, šećer, cimet, klinčić i prstohvat soli ubacite u zdjelu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne pojave mjehurići.
  4. Svakako isprobajte maslac kako bi dodali još začina ukoliko ih nedostaje. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.