Koristite ga za pripremu kruha od bundeve, pita, punjenje palačinki ili wafla. Najprije pripremite pire od bundeve, a dok se bundeva peče u pećnici, bacite se na pripremu pirea od jabuka. Pomiješajte ih s ostalim sastojcima i dopustite da vas osvoje mirisi koji dopiru iz zdjele. Količine sastojaka prilagodite vlastitom ukusu. Želite li slađi namaz, svakako dodajte još šećera ili javorovog sirupa. Odlična ideja je također i vanilin šećer ili žličica ekstrakta od vanilije. Začine poput cimeta, klinčića ili zvjezdastog anisa dodajte želite li svojim maslacom postići više topline i bogatije okuse.
Potrebno vam je:
- 400 g pirea od bundeve
- 130 g smeđeg šećera
- 60 ml javorovog sirupa
- 120 ml pirea od jabuke
- 1 žlica limunovog soka
- Maslac
- Cimet, klinčić
- Prstohvat soli
Priprema:
- Napravite pire od jabuke tako da nasjeckajte jabuke na kockice i pirjate ih na maslacu s malo šećera dok ne omekšaju, pa ih pretvorite u pire.
- Pire od bundeve napravite tako da bundevu nasjeckate na komadiće i pečete je u pećnici na 200 stupnjeva s nekoliko kockica maslaca, a zatim usitnite.
- Pire od bundeve, pire od jabuke, šećer, limunov sok, javorov sirup, šećer, cimet, klinčić i prstohvat soli ubacite u zdjelu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne pojave mjehurići.
- Svakako isprobajte maslac kako bi dodali još začina ukoliko ih nedostaje.
Dobar tek!