gastro postao
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Košarice od bjelanjaka
- 2 bjelanjka
- 1 prstohvat soli
- 10 dag šećera
- 5 kapi ekstrakta od vanilije
- 1 žličica Gustina
Krema od vanilije
- 1 puding od vanilije
- 3 dl mlijeka
- 1 šlag u prahu
Punjenje, dekoriranje
- 8 žličica marmelade od jagoda
- 10 dag jagoda za ukras
Priprema
- Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, zatim postupno dodajte šećer neprestano miješajući mikserom. Miksajte oko 15 min., odnosno dok se pod prstima više ne osjećaju kristali šećera. Na kraju dodajte gustin i ekstrakt od vanilije te još kratko promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje te pomoću čaše iscrtajte 8 krugova (promjera 5-6 cm). Špricu napunite smjesom od bjelanjaka te ispunite krugove (debljina oko 1 cm). Na svaki ispunjeni krug dodajte uz rub još dva sloja, poput dva obruča, tako da dobijete košarice.
- Košarice stavite u zagrijanu pećnicu i sušite oko sat i pol na 130 stupnjeva. Zatim otvorite pećnicu i ostavite košarice unutra još jedan sat.
- Skuhajte puding s 3 dcl mlijeka. Dok se hladi svako malo ga promiješajte da se ne stvori korica. Šlag napravite po uputi na vrećici te ga dodajte pudingu. Dobro izmiksajte.
- Kad se košarice i krema ohlade možete započeti s punjenjem. Na dno svake košarice stavite žličicu marmelade od jagoda, a zatim ih pomoću šprice napunite kremom. Na vrhu bogato ukrasite jagodama. (jagode možete nasjeckati i u kremu) Dobar tek!