gastro postao
S Plazmom u glavnoj ulozi, skuhali smo još jedan slatki meetup, a ovog puta naš Darko Kontin pripremao nam je ultimativno osvježenje za tople dane - mojito cheesecake.
Svježi sir, Plazma keksi, limeta, bijeli rum i svježa menta, pola sata vremena i vaša najdraža slastica za tople dane gotova je u trenu. Darko nam je i prije početka pripreme ovog deserta otkrio kako mu je jedan od omiljenih upravo zbog jednostavnosti pripreme, a onda nas u isto uspio i uvjeriti.
Moramo li uopće govoriti da su čašice s mojito cheesecakeom s njegove radne jedinice misteriozno nestajale same od sebe?
Potrebno vam je:
- 220 g mljevenog Plazma keksa
- 70 g maslaca
- 200 g svježeg sira
- 450 g mascarponea
- 3 komada limete
- 100 g šećera
- 4 jušne žlice bijelog ruma
- puna šaka svježih listova mente
- šlag po želji
Postupak pripreme:
- Kekse u multipraktiku usitnite u mrvice ili koristite već usitnjenu Plazmu te u njih dodajte 70 g otopljenog maslaca. Mnogi stavljaju veći omjer masnoće na tu količinu keksa, ali meni je puno draže kada je biskvit lakši i prhkiji.
- Promiješajte sve te rasporedite kekse u 5-6 širih i dubljih ukrasnih čaša u kojima želite poslužiti Mojito cheesecake. Dobro pritisnite kekse u čaši kako bi se slijepili te stavite sve u hladnjak dok pripremate kremu.
- U tavu/lonac stavite 5 jušnih žlica vode i dodajte 100 grama šećera. Zagrijte vodu do vrenja i miješajte sve dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopi pustite vodu da kipi još dvije minute prije nego tavu sklonite s vatre.
- U zašećerenu vodu dodajte naribanu koricu tri limete i njihove sokove, punu šaku svježih listova mente te naravno 4 jušne žlice bijelog ruma (možete i više ako želite).
- Pomiješajte sve i pustite da sirup preuzme dodane arome.
- Isprobajte koru limete prije nego je stavite u sirup. Nekada kora limeta zna biti gorka i uz najfinije ribanje, pa ako je i vaša takva smanjite njezinu količinu ili je skroz uklonite iz recepta.
- Svježi sir pomiješajte s Mascarponeom uz pomoć električnog miksera, ili ako koristite neki zrnasti manje kremast sir uz pomoć štapnog miksera. Ne želite da vam ostanu grudice od sira u kremi.
- Procijedite sirup kroz sito i dodajte samo aromatiziranu tekućinu u sir te ga zadnji put promiješajte s mikserom.
- To je to. Raspodijelite Mojito kremu u čaše preko keksi i ostavite barem sat vremena u hladnjaku da se hladi.
- Prije posluživanja ukrasite ih sa šlagom, listovima mente i limetom.
U slast i živjeli!