Recepti 2769 prikaza 12. listopada 2018.

Morske radosti petkom: Punjene lignje

punjene lignje
Thinkstock
Vrlo korisna kulinarska odlika lignje je upravo njezino trbušasto tijelo, čiju unutrašnjost možemo oplemeniti raznovrsnim punjenjem.

Punjene lignje mogu biti pečene ili pak pržene, mogu biti poslužene u komadu ili narezane na kolutiće koji na tanjuru djeluju vrlo dekorativno. Mogućnosti pripreme su brojne, a još je brojniji izbor punjenja za lignje. 

 

Pikantne lignje Možda vas zanima... Petkom: Pikantne lignje s povrćem Recepti

 

Punjena su razna. Osnovni izbor je onaj na bazi riže uz dodatak usitnjenih krakova, krušnih mrvica i češnjaka U osnovnu mješavinu možete dodati još malo grožđica ili pinjola, ili pak luka, rajčica i chillija za ljutkastu verziju. Grčki način punjenja je jednostavan i uključuje rižu, rajčicu, luk i svježe začinsko bilje. S druge strane, Japanci također vole puniti lignje, a oni pak kombiniraju krakove zajedno s mesom poput mljevene piletine i rižom, umakom od soje i lukom.

 

Možda vas zanima... Morska poslastica: Lignje punjene blitvom i pršutom Recepti

 

 Za ljubitelje klasičnog stila donosimo lagani i brzi recet za pripremu lignji u umaku od rajčice.

Potrebno vam je:

  • 8 komada lignja
  • 0,5 kg svježa rajčica narezana na kockice
  • 40 g ribanog parmezana
  • 40 g krušnih mrvica
  • Svježi peršinov list, nasjeckan
  • 2 režnja protisnutog češnjaka
  •  2 jaja
  • Sol, papar
  • Svježi bosiljak
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Krakove nasjeckati sitno i pomiješati sa sirom, mrvicama, peršinovim listom, češnjakom, jajima i začiniti sa solju i paprom.
  2. Napuniti tube tako da punjenje ne prelazi polovicu jer će smjesa nabubriti prilikom kuhanja te zatvoriti čačkalicom.
  3. U tavi zagrijati ulje pa ispeći lignje s jedne i druge strane ukupno oko 6 minuta.
  4. Dodati rajčice, začiniti i dodati natrgani bosiljak te kuhati poklopljeno 30 minuta uz povremeno miješanje. 

Dobar tek!

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.