gastro postao
Smokve i kozji sir sjajno idu zajedno - uvjerite se i sami!
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 234
Potrebno vam je
- 4 žlica kozji sir
- 2 žlica med, vrcani
- 1 mala žlica limunova korica
- 1.50 mala žlica ekstrakt vanilije
- 2 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1.50 mala žlica prašak za pecivo
- 1 prstohvat sol
- 2 kom jaje kokošje
- 1 kom bjelanjak kokošji
- 3 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 šalica mlaćenica
- 2 žlica ulje maslinovo
- 2 žlica smokve, sušene
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Lagano namastiti ili obložiti papirom za pečenje 12 kalupa za muffine.
- U manjoj zdjeli pomiješati kozji sir, med, limunovu koricu i ½ žličice ekstrkta vanilije.
- U većoj zdjeli sjediniti brašno, prašak za pecivo i sol.
- U srednjoj zdjeli razbiti jaja i bjelanjak, dodati šećer i ostatak ekstrakta vanilije pa mješati pjenjačom dok se šećer otopi oko 1 minute. Postepeno ulijevati mlaćenicu i ulje dok se ne dobije glatka smjesa.
- Zatim smjesu sa jajima dodati suhoh smjesi od brašna i miješati dok se ne dobije homogena mješavina. Na kraju umiješati nasjeckane smokve.
- Polovicu dobivene smjese žlicom rasporediti u kalupe, zatim dodati po 1 žličicu sira u sredinu svakog kalupa a nakon toga prekriti sir ostatkom smjese.
- Muffine peći u zagrijanoj pećnici 13-15 min, dok krajevi posmeđe a sredina muffina se vraća u prvobitni položaj nakon laganog pritiska. Ostaviti da se ohlade 5 min prije vađenja.