S početkom proteklog nam vikenda u gradu pod Marjanom otvorena je manifestacija Štorije o'vina, na kojoj su se posjetitelji mogli počastiti vrhunskim vinima. Ova je manifestacija održana u sklopu Mjeseca gastronomije, koji je u tijeku u Splitu, a splitska Peškarija, odnosno ribarnica, bila je sasvim posebna kulisa za ovo događanje. Vina će se moći kušati i idućeg vikenda, pa slobodno svrati ako ikako stigneš.
Organizatori su istaknuli kako je cilj bio upravo vratiti se tradiciji i pričama koje hrana i kapljica pričaju. Te se priče pomalo zaboravljaju, a gosti koji dolaze u Dalmaciju vole ih uvijek čuti – ali i okusiti kako se kod nas jede, pije, živi.
„Kultura jela i pića je iznimno bitna kultura, a budući da smo mi grad bogate kulturne i prirodne baština onda je logično da se ovdje održava ovakva manifestacija“, poručila je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, koja je uz Grad Split organizator ove manifestacije, te dodala:
„Mi smo u samom vrhu po kvaliteti, samo nažalost nedostaje marketing. Naši vrijedni ljudi nemaju vremena pričati priče zato netko treba prepoznati njihov trud i pričati o tome'.
Na splitskoj Peškariji predstavljena su mnoga i vrlo raznolika vina, a jedno od njih je i organsko vino Nene Marinova iz Primoštena. Njegovo je vino ekološki proizvedeno, bez kemije, bez kvasca, sumpora, od neprskanog grožđa.
„Kad kažeš u Americi da grožđe nije prskano, onda misle da to nije moguće. Nema mehanizacije, sve radimo ručno“, objašnjava Marinov, a okupljenima je otkrio i najvažniji sastojak uspjeha: 'Nema ničega na svijetu bez ljubavi…'
Ljubitelji vrhunske kapljice uživali su i u nagrađivanom Pošipu OPG-a Milan Ivica, vinara iz Kaštel Novoga. 'Po čemu je moje vino posebno? To je teško opisati, treba ga kušati, to je nešto što mami. Nakon što se popije može se samo pjevati', uz osmijeh je dometnuo Milan.
S više vrsta vina stigao je Ivan Kovač – Matela iz Kaštel Sućurca, a s njim i njegova desna ruka – kći Matija Kovač: 'Moja uloga je više u vinarstvu nego vinogradarstvu. Otac me uči svim tajnama...'
Mlade i nešto starije, a sve redom vrsne vinare došli su podržati i brojni poznati Splićani.
'Pomagao sam pokojnom ocu raditi vino, na prirodni način. To je bilo samo za potrebe naše obitelji', otkrio je glazbenik Tedi Spalato, kao i da je po pitanju vina jako zahtjevan.
'U vinogradu mog barbe sve smo radili ručno, gnječili grožđe nogama. Bilo je super zabavno, dijete sam bila, ali pamtim kao da je jučer bilo. Cijela ta priča oko vina mi se sviđa', ispričala je dizajnerica Anamarija Asanović.
'Dobro je da nešto naše, autohtono predstavljamo drugim ljudima. Kroz pjesmu je to malo teže zato što je glazba, kad je izvoziš u svijet, na neki način ograničena jezikom, ali kad je o spizi i vinu riječ - okus je čulo koje je poznato svim ljudima', rekao je Tomislav Mrduljaš, glazbenik i direktor Splitskog festivala.
Uz finu kapljicu uvijek ide i dobar zalogaj. Na bancima splitske Peškarije moglo se kušati soparnik, pršut i sir. Kao i vina, mogu se kupiti po posebnim festivalskim cijenama.
Drugi dio ove manifestacije održat će se idućeg vikenda, odnosno u petak i subotu, ali Peškarija nije jedino mjesto za uživanje u ovim guštima. Splićani i njihovi gosti sve do kraja listopada, mogu uživati u posebnoj ponudi 20-ak restorana, ambasadora splitske gastro scene. Adriatic Sushi&Oyster Bar, Baza food bar, Biberon sushi bar, Bepa, Brasserie on 7, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Konoba Marjan, Konoba Laganini, Maestro Grill Club, Noir, Olive Tree, Pandora Greenbox, Professor Thrill, Štorija, Šug, Trattoria Tinel – sudionici prvoga Mjeseca gastronomije – Štorije o'spize nude mediteranske menije po povoljnijim cijenama.
Njihovu ponudu koju možete pregledati OVDJE.