Dobre plant-based kobasice nije lako napraviti, a to će znati svi koji su ikada probali previše mekane i gnjecave vege inačice. Za Mateija Negovetića, autora bloga "Plant-based full of taste" to jednostavno nije opcija pa je razvio vlastiti recept kojim nas je oduševio. Kobasice na bazi zobenih pahuljica i lanenih sjemenki stvarno su kompaktne, a opet taman meke za jesti, a kada im dodamo fino zelje i restani krumpir dobili smo savršeno plant-base jelo s okusom tradicije.
Mateija i njegov blog svojim glasom podrži ovdje!
Sastojci:
- 4 glavice ljubičastog luka
- 500 g šampinjona
- 2 mrkve
- 100 g oraha
- 250 g sitnih zobenih pahuljica
- 50 g mljevenog lana
- 400 g konzerviranog crnog graha
- Glavica svježeg kupusa
- 500 ml pasirane rajčice
- 500 g krumpira
- Šećer
- Papar
- Crvena paprika
- Sezam
- Kim u zrnu
Recept:
- Za izradu kobasica – 2 glavice luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i mrkve i šampinjone. Na zagrijanu tavu stavite malo ulja, te stavite pržiti luk. Posolite i pržite nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Nakon tog vremena, dodajte mrkvu i šampinjone te nastavite pržiti uz daljnje miješanje i podlijte sa malo vode. Začinite sa šećerom, paprom, sezamom i crvenom paprikom. Pržite 15-ak minuta, dok sve povrće ne omekša. Odložite sa strane.
- U multipraktiku ili sjeckalici usitnite zobene pahuljice, te ih prebacite u zdjelu. Orahe isto usitnite, ali ne do kraja, nego da ostanu sitni komadići. Grah ocijedite, isperite te ga stavite u sjeckalicu i dodajte mješavinu povrća iz tave. Usitnite sve zajedno dok ne dobijete homogenu smjesu. Sve to prebacite u zdjelu. U tu zdjelu dodajte mljeveni lan i vode po potrebi, ako je smjesa presuha.
- Od smjese napravite oblik kobasica i zamotajte u prozirnu foliju. U prozirnoj foliji dodatno napravite oblik kobasica. Ostavite da odstoje u hladnjaku barem pola sata kako bi se smjesa stisnula.
- Za prisiljeno zelje – jednu glavicu luka nasjeckajte na sitne kockice i stavite pržiti na malo ulja. Posolite i pržite nekoliko minuta. Zelje narežite na trakice i dodajte u tavu. Dodatno posolite, podlijte sa malo vode i pirjajte 20-ak minuta uz podlijevanje sa vodom. Začinite sa paprom, crvenom paprikom i kimom u zrnu. Nakon tog vremena, dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte još 20-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Za restani krumpir – krumpir narežite na kockice te ga stavite kuhati u slanu vodu i kuhajte dok ne postane mekan. Ocijedite ga i odložite sa strane. Jednu glavicu luka narežite na sitne kockice i stavite ga pržiti na dosta ulja. Začinite sa soli i paprom. Pržite ga do 10 minuta, uz povremeno miješanje. U tu posudu dodajte kuhani krumpir i sve zajedno promiješajte.
- Za završetak kobasica – izvadite ih iz hladnjaka i stavite ih, u prozirnoj foliji, kuhati u vruću vodu. Kuhajte ih do 15 minuta. Nakon tog vremena, izvadite i skinite prozirnu foliju s njih. Zagrijte grill tavu, dodajte malo ulja i kratko ih pecite s jedne i druge strane, dok se ne zapeku.