gastro postao
Jelo kao stvoreno za sve obožavatelje slanutka s nedostatkom inspiracije za eksperimentiranje u kuhinji
Domaće lepinjice podignit će razinu vašeg falafela dok još vruće povrtne popečke stavite u netom pripremljena peciva.
Sastojci za falafel:
- 250g slanutka
- luk
- 2 češnja češnjaka
- peršin, korijandar
- 1/2 žličice kima
- 40g brašna
- žličica soli
- mljeveni papar
- ulje za prženje
Lepinje:
- 200g brašna
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice suhog kvasca
- 170ml mlake vode
- žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Ocijedite kuhani slanutak pa ga izmiksajte s lukom, češnjakom, sjeckanim peršinom, korijandrom, kimom, brašnom, solju i paprom. Prema potrebi, možete dodati jaje i malo vode ili još brašna ako je smjesa prerijetka. Brašno i sol uspite u posudu. Kvasac razmutite u vodi i dodajte ulje.
- Postupno brašnu dodajte vodu miješajući ga. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i dobro umijesite. Prema potrebi, dodajte još brašna ili vode dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite oko 45 minuta pokrivenog.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim za pečenje premažite uljem. Podijelite tijesto na četiri dijela i oblikujte u kugle. Svaku razvaljajte u oblik kruga debljine tri-pet mm.
- Posložite ih na lim i pecite oko 15 minuta. Oblikujte od odstajale smjese kuglice veličine oraha i pržite ih u dubokom ulju dok ne postanu zlatno-smeđe.