Zrinka Zekulić s bloga Gladuša donosi recept za domaće njoke od skute s pestom i humusom od batata!
Ako voliš zdrave i (jako) ukusne obroke, sigurni smo da ćeš se u ovo jelo zaljubiti na prvi griz. Zrinka Zekulić, autorica bloga Gladuša pripremila je fantastičan recept za njoke od skute s pestom od bosiljka, a sve je to upotpunila s humusom od batata i parmezanom od badema. Recept te čeka u nastavku!
Sastojci:
- 300 g skute (ocijediti ako ima puno vode)
- 120 g pirovog brašna (tip 630) plus za posipanje
- prstohvat soli
- žlica maslinovog ulja
Pesto od bosiljka:
- šalica svježeg bosiljka
- 1 manji režanj češnjaka
- pola šalice sira pecorino (može i parmezan)
- šaka badema
- maslinovo ulje
- sol
Humus od batata:
- 300 g batata
- 100 g kuhanog slanutka
- sok limuna i naranče
- 1/4 žličice cimeta
- prstohvat kajenskog papra
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol
- parmezan od badema (po želji!)
- usitnjeni bademi
- prehrambeni kvasac
- granule češnjaka
- sol
Postupak:
- Pripremi njoke; skutu iscijedi i razmrvi ju rukama. Dodaj sol, žlicu maslinovog ulja i brašno. Mijesi dok se sastojci ne spoje.
- Podijelite ukupnu količinu tijesta na 4 dijela, svaki dio oblikuj u valjak i nareži njoke.
- Zakuhaj vodu s malo soli, a zatim dodaj njoke. Kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu, veoma kratko.
- Kada su kuhani, procijedi ih i prebaci na tavu s malo maslinovog ulja te ih peci dok se ne zarumene.
- Za humus; skuhaj batat (i slanutak ako nije konzerviran), potom dodaj ostale sastojke i MultiQuick štapnim mikserom izmiksaj sastojke u glatki pire. Dodaj sok mandarine i limuna po želji. Ja sam koristila jednu manju mandarinu od oko 50 g i pola manjeg limuna.
- Napravi pesto: sastojke stavi u ručni Braun MultiQuick štapni mikser s posudom za sjeckanje. Sve sastojke izmiksaj, a potom pesto umiješaj u tople njoke.
- Sve posluži zajedno uz dodatak parmezana od badema. U slast!