gastro postao
Konačno smo dočekali super junaka među voćem - šipak. Obožavamo jesti njegove bobice, a soku od šipka malo tko može odoljeti.
Sirup od šipka je najzdraviji i najukusniji sok. Još kada ga sami napravite jednostavno je neodoljiv. Predivne je boje i osvježavajuće slatko kisele arome.
Jednostvano ga je za napraviti, ne kuha se, a najviše vremena će vam oduzeti guljenje i čišćenje. Kako najjednostavnije i najbrže očistiti šipak saznajte ovdje.
Ono što vam je potrebno kako bi napravili domaći sirup od šipka su:
- 1 kg oguljenog šipka
- 1 kg šećera
- sterilizirane boce
Priprema:
- Najprije očistite šipak. S bobica skinite žutu opnu.
- U veću posudu stavite red šipka pa ga pospite s malo šećera i malo izgnječite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav šipak i šećer.
- Ostavite sok preko noći. Ujutro dobro promiješajte, ostavite još par sati i nekoliko malo promiješajte.
- Dobivenu mješavinu sameljite u blenderu ili štapnim mikserom ili u mašini za meso.
Procijedite i sok spremite u sterilizirane boce. Čuvajte u hladnjaku.