Recepti 09. prosinca 2016.

Nećete vjerovati gdje su nastali čupavci

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač koji nam je svima tako dobro poznat, uopće nije s naših prostora

Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali. Priča se kako su čupavci (engl. lamington)  dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu,  Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest! 

Kako ne bi sve ostalo samo na priči, podsjetimo se recepta ovog omiljenog nam kolača!

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 šalica ulja
  • 9 šalica oštrog brašna
  • 4 šalice smeđeg šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • Naribana korica jednog limuna
  • Za čokoladu: pola šalice vode; pola šalice šećera; 100 g tamne čokolade; par žlica maslaca
  • 200 g mljevenog kokosa

 Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Izmiksati jaja, ulje, brašno, šećer, limunovu koricu i prašak za pecivo 
  3. Izliti na papir za pečenje u posudu za pečenje i peći 25 - 30 minuta
  4. Pečen biskvit ohladiti i narezati ga na kocke
  5. Zagrijati vodu i šećer (da se šećer rastopi) te dodati čokoladu i maslac; miješati na najmanjoj temperaturi dok se sva čokolada ne rastopi; ohladiti 
  6. Narezane kocke biskvita umakati u čokoladu i svaki komad uvaljati u mljeveni kokos
  7. Možete ih prerezati na pola i namazati primjerice džemom od marelice

Uz šalicu toplog čaja ili kave, uživajte u ovim otmjenim kolačićima! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.