Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali. Priča se kako su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest!
Kako ne bi sve ostalo samo na priči, podsjetimo se recepta ovog omiljenog nam kolača!
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 šalica ulja
- 9 šalica oštrog brašna
- 4 šalice smeđeg šećera
- 1 prašak za pecivo
- Naribana korica jednog limuna
- Za čokoladu: pola šalice vode; pola šalice šećera; 100 g tamne čokolade; par žlica maslaca
- 200 g mljevenog kokosa
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Izmiksati jaja, ulje, brašno, šećer, limunovu koricu i prašak za pecivo
- Izliti na papir za pečenje u posudu za pečenje i peći 25 - 30 minuta
- Pečen biskvit ohladiti i narezati ga na kocke
- Zagrijati vodu i šećer (da se šećer rastopi) te dodati čokoladu i maslac; miješati na najmanjoj temperaturi dok se sva čokolada ne rastopi; ohladiti
- Narezane kocke biskvita umakati u čokoladu i svaki komad uvaljati u mljeveni kokos
- Možete ih prerezati na pola i namazati primjerice džemom od marelice
Uz šalicu toplog čaja ili kave, uživajte u ovim otmjenim kolačićima!