gastro postao
Ovaj sočan kolač od kukuruzne krupice i badema s citrusnom notom idealan je jesenski desert za one koji izbjegavaju pšenično brašno.
Kad je u pitanju kolač od palente, dekoracija gotovo da i nije potrebna. U slučaju da ga zaista žeite ukrasiti, upotrijebite malo šećera u prahu i poigrajte se kriškama limuna ili ušećerenom koricom.
Sastojci:
- 220 g omekšalog maslaca
- 125 g šećera u prahu + 90 g za sirup
- 200 g mljevenih badema
- 120 g kukuruzne krupice
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- 1 žlica limunove korice
- 100 ml limunova soka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 24-26 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
- Pomiješajte bademe, kukuruznu krupicu i prašak za pecivo u jednoj posudi.
- U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom i dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte suhe sastojke i sjedinite uz pomoć drvene žlice.
- Premjestite smjesu u kalup i pecite otprilike 40 minuta. Kolač je gotov kad se počne odvajati od stijenki kalupa. Pričekajte da se malo ohladi.
- Pomiješajte limunov sok i šećer u prahu i na laganoj vatri zagrijte do vrenja. Prelijte preko kolača i pustite da se u potpunosti ohladi.
Uživajte!