Koliko se čokolada i naranča vole već znamo, no Lucija nam je pokazala da ta kombinacija može biti još ukusnija - čak i bez šećera i brašna! Lucija je autorica bloga "Pao mi je šećer" na kojem dijeli recepte za slastice u kojima mogu uživati čak i oni koji ne konzumiraju šećer. Upravo je takav ovaj slasni tart, a kako ga pripremiti, pogledaj u nastavku.
Luciju i njezin blog podrži svojim glasom ovdje!
Sastojci za prhko tijesto:
- 120 g kokosovog brašna
- 60 g bademovog brašna
- 110 g maslaca sobne temperature
- 1 prašak za pecivo
- 4 žlice eritritola u prahu
- 3 jaja
- Naribana korica naranče
- 1 žličica arome vanilije
Priprema:
- Jaja zajedno sa zaslađivačem miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetlija.
- Zatim dodajte u dobivenu smjesu sve sastojke osim brašna. Miksajte dok se maslac skroz ne sjedini sa ostatkom smjese (bit će potrebno nekoliko minuta).
- Zatim postepeno dodajte brašno i nastavite miksati.
- Kada se sve skupa poveže, dobivenu kuglicu još malo razradite rukama i stavite na hlađenje (30-tak min). Tijesto će biti dosta mekano, ali ne smije vam se lijepiti po rukama.
- Dobivenu, ohlađenu kuglicu tijesta stavite u kalup i razvucite rukama (jako teško ide valjkom, ne preporučujem). Pripazite da vam rubovi ostanu malo deblji.
- Prije pečenja tijesto izbodite po cijeloj površini vilicom.
- Peći 20-tak minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Na početku tijesto možete prekriti papirom za pečenje kako bi spriječili da vam rubovi zagore.
- Na kraju pečenja tijesto bi trebalo biti zlatne boje. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 26 cm.
Sastojci za kremu od tamne čokolade:
- 100 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem ili što veći udio kakaa)
- 250 g mascarpone sira
- 150 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica arome vanilije
- 60 g eritritola u prahu
Priprema:
- Na pari otopite čokoladu.
- Dok se čokolada hladi, mikserom razradite mascarpone sir i zaslađivač.
- U smjesu dodajte otopljenu čokoladu i mikserom razradite.
- Pripremite mikserom vrhnje za šlag te zajedno sa vanilijom dodajte u smjesu sa čokoladom i mascarpone sirom.
- Kremu premažite preko ohlađenog tijesta.
Sastojci za curd od naranče:
- 1 cijelo jaje
- 2 žumanjka
- 120 g eritritola u prahu
- 80 ml soka od naranče (iscijeđene)
- 1 žlica naribane korice naranče
- 80 g maslaca
Priprema:
- Jedno cijelo jaje i dva žumanjka zajedno umutite pjenjačom.
- Zatim u tu smjesu dodajte zaslađivač, sok naranče i koricu naranče.
- Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Maknite sa štednjaka te dodajte maslac koji ste prethodno narezali na manje komadiće.
- Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, pa kremu ostavite da se ohladi prije stavljanja na čokoladnu kremu.
Sastojci za ganache od tamne čokolade:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem ili što veći udio kakaa)
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žličica eritritola u prahu
Priprema:
- Vrhnje za šlag zajedno sa čokoladom, zaslađivačem i vanilijom stavite kuhati na laganu vatru.
- Uz stalno miješanje kuhajte dok se sva čokolada ne otopi.
- Ohladite i prelijte preko kreme od naranče.
Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje.