Recepti Gastro zvijezda 2023. 12. prosinca 2023.

Neodoljiva kombinacija: Tart od čokolade i naranče po receptu Lucije Prpić

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Lucija Prpić, autorica bloga "Pao mi je šećer", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Slastice, a pripremila nam je uistinu poseban tart od čokolade i naranče.

Koliko se čokolada i naranča vole već znamo, no Lucija nam je pokazala da ta kombinacija može biti još ukusnija - čak i bez šećera i brašna! Lucija je autorica bloga "Pao mi je šećer" na kojem dijeli recepte za slastice u kojima mogu uživati čak i oni koji ne konzumiraju šećer. Upravo je takav ovaj slasni tart, a kako ga pripremiti, pogledaj u nastavku.

Luciju i njezin blog podrži svojim glasom ovdje!

Sastojci za prhko tijesto:

  • 120 g kokosovog brašna 
  • 60 g bademovog brašna
  • 110 g maslaca sobne temperature
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice eritritola u prahu
  • 3 jaja
  • Naribana korica naranče
  • 1 žličica arome vanilije

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Jaja zajedno sa zaslađivačem miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetlija.
  2. Zatim dodajte u dobivenu smjesu sve sastojke osim brašna. Miksajte dok se maslac skroz ne sjedini sa ostatkom smjese (bit će potrebno nekoliko minuta).
  3. Zatim postepeno dodajte brašno i nastavite miksati.
  4. Kada se sve skupa poveže, dobivenu kuglicu još malo razradite rukama i stavite na hlađenje (30-tak min). Tijesto će biti dosta mekano, ali ne smije vam se lijepiti po rukama.
  5. Dobivenu, ohlađenu kuglicu tijesta stavite u kalup i razvucite rukama (jako teško ide valjkom, ne preporučujem). Pripazite da vam rubovi ostanu malo deblji.
  6. Prije pečenja tijesto izbodite po cijeloj površini vilicom.
  7. Peći 20-tak minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Na početku tijesto možete prekriti papirom za pečenje kako bi spriječili da vam rubovi zagore.
  8. Na kraju pečenja tijesto bi trebalo biti zlatne boje. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 26 cm.

Sastojci za kremu od tamne čokolade:

  • 100 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem ili što veći udio kakaa)
  • 250 g mascarpone sira
  • 150 ml vrhnja za šlag 
  • 1 žličica arome vanilije
  • 60 g eritritola u prahu

Priprema:

  1. Na pari otopite čokoladu.
  2. Dok se čokolada hladi, mikserom razradite mascarpone sir i zaslađivač.
  3. U smjesu dodajte otopljenu čokoladu i mikserom razradite.
  4. Pripremite mikserom vrhnje za šlag te zajedno sa vanilijom dodajte u smjesu sa čokoladom i mascarpone sirom.
  5. Kremu premažite preko ohlađenog tijesta.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Sastojci za curd od naranče:

  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 120 g eritritola u prahu
  • 80 ml soka od naranče (iscijeđene)
  • 1 žlica naribane korice naranče
  • 80 g maslaca

Priprema:

  1. Jedno cijelo jaje i dva žumanjka zajedno umutite pjenjačom.
  2. Zatim u tu smjesu dodajte zaslađivač, sok naranče i koricu naranče.
  3. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Maknite sa štednjaka te dodajte maslac koji ste prethodno narezali na manje komadiće.
  4. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, pa kremu ostavite da se ohladi prije stavljanja na čokoladnu kremu.

Sastojci za ganache od tamne čokolade:

  • 300 ml vrhnja za šlag 
  • 150 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem ili što veći udio kakaa)
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žličica eritritola u prahu

Priprema:

  1. Vrhnje za šlag zajedno sa čokoladom, zaslađivačem i vanilijom stavite kuhati na laganu vatru.
  2. Uz stalno miješanje kuhajte dok se sva čokolada ne otopi.
  3. Ohladite i prelijte preko kreme od naranče.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.