Recepti Gastro zvijezda 2023. 15. prosinca 2023.

Nikolinina Pavlova torta s kruškama kuhanim u vinu savršen je blagdanski desert

gastro postao gastro.24sata.hr
Nikolina Bedrica, autorica Instagram profila "Slatka iskušenja", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Video zvijezda, a pripremila nam je aromatičnu Pavlovu tortu s kruškama kuhanim u vinu.

Kuhano vino i kolači nezaobilazni su tijekom blagdanskih dana, no što kada bi ih spojili u jedan neodoljivi desert? Upravo je tako razmišljala Nikolina Bedrica, autorica Instagram profila "Slatka iskušenja". Nikolina je vječni klasik Pavlovu tortu prilagodila sezoni i spojila s nježnim kruškama kuhanim u vinu, a rezultat je uistinu čaroban desert koji će sigurno osvojiti svakoga tko ga kuša. 

Nikolinu i njezin profil podrži svojim glasom ovdje!

Sastojci za kruške u vinu:

  • 500 ml crnog vina
  • 100 ml vode
  • 1 šalica šećera (2 dcl)
  • 1 cimet štapić
  • Malo anisa
  • Par klinčića
  • 4 kruške
  • Kora naranče (par komada kad očistite)
  • 1 puna žličica gustina

Priprema:

  1. Kruške očistiti od kore i koštica, ali peteljke ostavite, zatim ih sa ostalim sastojcima stavite kuhati nekih pola sata, dok kruške omekšaju.
  2. Zatim ostavite sa strane i neka se sve zajedno hladi.
  3. Kad se ohladi izvadite kruške sa strane.
  4. Za sirup ostatak procijedite i stavite kuhati zajedno s gustinom te kuhajte do željene gustoće, kad se ohladi još će se više stisnuti.
  5. Ohladiti sirup.

 | Author:

Sastojci za Pavlovu:

  • 5 bjelanjaka
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žličica gustina
  • 1 žlica octa
  • 300 ml slatkog vrhnja 

Priprema:

  1. Bjelanjke miksati dok se ne počnu pjeniti, zatim po malo dodavati šećer i miksati sve dok se šećer ne otopi i ne napravi glatka smjesa
  2. Na kraju dodati gustin i ocat i kratko izmiksati.
  3. Na papir za pečenje stavite smjesu tako da dodajte hrpice u jedan krug oko 22/24 cm (raširi se prilikom pečenja) i onda lagano rubove po želji oblikujte žlicom.
  4. Bitno je da dok radite hrpice ne ostane zraka.
  5. Peći je na 100 °C dva sata bez da otvarate vrata.
  6. Kad je gotova ugasite pećnicu i neka se u zatvorenoj ohladi.
  7. Slatko vrhnje istući u šlag.
  8. Vrijeme je za slaganje. Koru lagano na vrhu puknemo i stavimo na nju tučeni šlag, a na šlag rasporedimo kruške te prelijemo sirupom od vina.

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.