Recepti 03. listopada 2014.

Nizozemski uštipci s grožđicama

gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalno se nizozemski uštipci jedu za Novu godinu, no i inače se mogu kupiti na uličnim štandovima.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 15

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 279

Potrebno vam je

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 100 g šećer, kristal
  • 10 g vanilin šećer
  • 2 kom jaje kokošje
  • 70 g maslac, neslani
  • 100 g grožđice
  • 1 žlica tamni rum
  • 50 g narančina kora, ušećerena
  • 2 dl ulje, biljno

Priprema

  1. Stavite brašno u zdjelu pa u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, dodajte malo šećera, brašna i dl mlakog mlijeka te zamijesite kvas. Pokrijte ga i stavite na toplo 15 minuta. Kvasu dodajte preostali šećer, vanilin šećer, mlijeko, sol, jaja i maslac narezan na listiće. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže 15 minuta.
  2. Namočite grožđice u malo vode i ruma te ih pustite da nabubre. Ocijedite ih i s nasjeckanom ušećerenom koricom umijesite u tijesto te ga pustite da se diže još 15 minuta.
  3. U duboku tavu stavite puno ulja i pomoću dvije pobrašnjene žlice od tijesta napravite male uštipke. Pržite ih na vrućem ulju šest-deset minuta dok ne postanu zlatnožuti. Nakon nekoliko minuta okrenite ih rupičastom žlicom. Kad su gotove, izvadite ih na upijajući papir da se ocijedi masnoća.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.