gastro postao
Tradicionalno se nizozemski uštipci jedu za Novu godinu, no i inače se mogu kupiti na uličnim štandovima.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 279
Potrebno vam je
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 1 kom kvasac, svježi
- 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 100 g šećer, kristal
- 10 g vanilin šećer
- 2 kom jaje kokošje
- 70 g maslac, neslani
- 100 g grožđice
- 1 žlica tamni rum
- 50 g narančina kora, ušećerena
- 2 dl ulje, biljno
Priprema
- Stavite brašno u zdjelu pa u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, dodajte malo šećera, brašna i dl mlakog mlijeka te zamijesite kvas. Pokrijte ga i stavite na toplo 15 minuta. Kvasu dodajte preostali šećer, vanilin šećer, mlijeko, sol, jaja i maslac narezan na listiće. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže 15 minuta.
- Namočite grožđice u malo vode i ruma te ih pustite da nabubre. Ocijedite ih i s nasjeckanom ušećerenom koricom umijesite u tijesto te ga pustite da se diže još 15 minuta.
- U duboku tavu stavite puno ulja i pomoću dvije pobrašnjene žlice od tijesta napravite male uštipke. Pržite ih na vrućem ulju šest-deset minuta dok ne postanu zlatnožuti. Nakon nekoliko minuta okrenite ih rupičastom žlicom. Kad su gotove, izvadite ih na upijajući papir da se ocijedi masnoća.
Izvor Skuhatćute