Jedno tijesto, dvije teksture i pun pogodak s pireom od bundeve... Spremi ovaj recept, trebat će ti više puta
Možda voliš bundevu samo u juhama. Možda ja redije voliš stavljati u slatku pitu ili štrudlu. Ali, za one koji bundevu nisu nikad probali u kombinaciji s krem sirom, donosimo jednostavan savjet - neka svakako isprobaju tu slasnu kombinaciju.
Ove kocke s bundevom i krem sirom donose najbolje od obje teksture – kremasti nadjev i prhku, blago hrskavu podlogu, a sve se slaže u jednom kalupu i bez previše kompliciranja.
U osnovi, radiš jedno tijesto koje igra dvije uloge: bazu i posip. Između njih skriva se mekani sloj od bundeve i krem sira, diskretno začinjen cimetom i muškatnim oraščićem.
Nema teških krema, nema želatine, samo pećnica, malo strpljenja i dobar recept. Za one koji ne vole čekati imamo super vijest – ove kocke s bundevom i krem sirom mogu se jesti i mlake, ali pravi okus dolazi tek kad se stisnu i ohlade.
Kocke s bundevom i krem sirom
foto: Olive & Mango/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kocke s bundevom i krem sirom
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
BAZA I POSIP
Sastojci
Suncokretovo ulje
1,50
žlica
Brašno
420
g
Šećer
257
g
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Sol
1
žličica
Maslac
225
g
Jaje
2
kom
Postupak
Postavi pećnicu na 175 °C. Kalup veličine cca 23x33 cm obloži papirom za pečenje tako da papir viri preko rubova. Lagano ga namaži uljem, i papir i stranice kalupa. To će ti kasnije pomoći da kocke lakše izvadiš, bez lomljenja.
U zdjeli miksera pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodaj otopljeni maslac i jaja pa miksaj srednjom brzinom dok ne dobiješ mrvičasto tijesto – to traje oko minutu. Ova smjesa će ti poslužiti i kao podloga i kao posip na vrhu, pa nemoj ništa mijenjati.
Odvoji jednu i pol šalicu tijesta i spremi sa strane. Ostatak tijesta prebacuj u kalup i rukama ga utisni u ravnomjeran sloj. Peci oko 20 minuta – kad rubovi lagano porumene, gotovo je. Izvadi i pusti da se hladi 10 minuta.
NADJEV
Sastojci
Krem sir
225
g
Šećer
100
g
Jaje
1
kom
Pire od bundeve
425
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Cimet
2
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Postupak
U zdjelu miksera stavi omekšali krem sir, šećer i jaje pa miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka, oko 2 minute.
Zatim dodaj pire od bundeve, vaniliju, jednu žličicu cimeta, muškatni oraščić i sol. Miksaj još jednu minutu, dok se sve ne sjedini. Ako koristiš krem sir direktno iz hladnjaka, dobit ćeš grudice, zato ga pusti da omekša do sobne temperature prije miksanja.
Nadjev od bundeve izlij preko blago ohlađene baze i poravnaj. Po vrhu razmrvi ostatak tijesta, ne mora biti savršeno ravnomjerno. Na kraju sve pospi preostalom žličicom cimeta.
Peci još 25-27 minuta, dok sredina ne bude tek lagano podrhtavajuća. Zatim potpuno ohladi na sobnoj temperaturi – to traje oko 2 sata. Nakon toga spremi u hladnjak na najmanje 30 minuta prije rezanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
357 kcal
17 %
MASTI
18,00 g
25 %
KOLESTEROL
0,27 g
0 %
UH
46,00 g
16 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
Ako želiš dodatni wow-efekt, prije posluživanja lagano pospi kocke šećerom u prahu ili ih posluži uz žlicu kiselog vrhnja s malo javorova sirupa.