Recepti Promjena počinje u tvojoj kuhinji 17. listopada 2023.

Ostalo ti je riže od ručka? Pretvori ju u fine raviole

foto: Alexander Starbuck

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovka Zrinka Zekulić ima odličnu ideju kako ostatke riže od ručka ili večere iskoristiti za pripremu raviola.

Skuhati prikladnu količinu riže za jedan obrok gotovo nikome ne uspije, a obično skuhamo više nego što nam je potrebno. Taj višak često završi u otpadu budući da se riža treba pažljivo podgrijavati ili inače može dovesti do trovanja. Kako bi osigurala da višak riže ne završi u otpadu, food blogerica Zrinka Zekulić, autorica bloga "Gladuša", ima odličnu ideju za nesvakidašnju uporabu riže. 

Uz dodatak nekoliko sastojaka koje ćeš vjerojatno odmah pronaći u svojoj smočnici, ostatke riže možeš pretvoriti u ukusne raviole. Sve što trebaš je pomiješati sve sastojke u multipraktiku, zamijesiti tijesto i odabrati kojim nadjevom ćeš ih puniti. Zrinka je u svom receptu raviole punila dimljenim svježim sirom, a uvijek možeš iskoristiti i razne ostatke iz hladnjaka i pripremiti nekoliko verzija raviola. 

Kada su ravioli kuhani, jedino što preostaje je dodati omiljeni umak. Umak možeš pripremiti od namirnica koje već imaš u hladnjaku, ali možda iskoristiti i neki umak od prijašnjih obroka koji si spremila u zamrzivač. Zrinka je raviole od ostataka riže poslužila s domaćom šalšom, a kako je pripremila raviole pogledaj u videu kao i receptu u nastavku. 

Sastojci:

  • 175 g kuhane riže
  • 20 g parmezana
  • 1 jaje
  • 50 g bijelog pirovog brašna (i još prema potrebi za posipanje)
  • Prstohvat soli
  • Punjenje po želji, npr. dimljeni svježi sir

 | Author: Alexander Starbuck foto: Alexander Starbuck

Priprema:

  1. U multipraktiku izmiksaj rižu, parmezan, sol i jaje do glatke konzistencije.
  2. Smjesu prebaci u zdjelu i postupno dodaj brašno dok se tijesto ne prestane lijepiti.
  3. Površinu na kojoj ćeš valjati tijesto dobro pobrašni kao i sve čime ćeš raditi (valjak, ruke, samo tijesto). 
  4. Razvaljaj tijesto u oblik pravokutnika.
  5. Uz jednu dužu stranicu rasporedi nadjev žličicom u male kuglice, razmaknute par centimetara. Potom tu stranu s kuglicama preklopi drugim dijelom (polovicom) tijesta.
  6. Prstima lagano pritisni tijesto oko punjenja. Koliko je god moguće, ukloni višak brašna s tijesta.
  7. Zakuhaj posoljenu vodu, izreži raviole i kuhaj ih u vodi pazeći da ne pretrpaš posudu jer im treba dosta prostora kako se ne bi zalijepili.
  8. Posluži ih s domaćom šalšom ili sličnim umakom.

 | Author: Alexander Starbuck foto: Alexander Starbuck

Diners Club International pokrenuo je inicijativu Together for Change, globalni program društveno odgovornog poslovanja, u okviru kojeg se i u Hrvatskoj pokreću različite akcije.
Vjerujemo da svatko od nas može učiniti razliku i pokrenuti dobre promjene, a zajedničkom snagom i utjecajem možemo ostaviti konkretan i vidljiv trag – jer kad svi djelujemo lokalno, svijet se pozitivno mijenja globalno.
Pridružite se i vi mudrim odnosom prema hrani i budite s nama dio promjene!

#TogetherForChange

Diners Club.
Pametniji način plaćanja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.