Skuhati prikladnu količinu riže za jedan obrok gotovo nikome ne uspije, a obično skuhamo više nego što nam je potrebno. Taj višak često završi u otpadu budući da se riža treba pažljivo podgrijavati ili inače može dovesti do trovanja. Kako bi osigurala da višak riže ne završi u otpadu, food blogerica Zrinka Zekulić, autorica bloga "Gladuša", ima odličnu ideju za nesvakidašnju uporabu riže.
Uz dodatak nekoliko sastojaka koje ćeš vjerojatno odmah pronaći u svojoj smočnici, ostatke riže možeš pretvoriti u ukusne raviole. Sve što trebaš je pomiješati sve sastojke u multipraktiku, zamijesiti tijesto i odabrati kojim nadjevom ćeš ih puniti. Zrinka je u svom receptu raviole punila dimljenim svježim sirom, a uvijek možeš iskoristiti i razne ostatke iz hladnjaka i pripremiti nekoliko verzija raviola.
Kada su ravioli kuhani, jedino što preostaje je dodati omiljeni umak. Umak možeš pripremiti od namirnica koje već imaš u hladnjaku, ali možda iskoristiti i neki umak od prijašnjih obroka koji si spremila u zamrzivač. Zrinka je raviole od ostataka riže poslužila s domaćom šalšom, a kako je pripremila raviole pogledaj u videu kao i receptu u nastavku.
Sastojci:
- 175 g kuhane riže
- 20 g parmezana
- 1 jaje
- 50 g bijelog pirovog brašna (i još prema potrebi za posipanje)
- Prstohvat soli
- Punjenje po želji, npr. dimljeni svježi sir
Priprema:
- U multipraktiku izmiksaj rižu, parmezan, sol i jaje do glatke konzistencije.
- Smjesu prebaci u zdjelu i postupno dodaj brašno dok se tijesto ne prestane lijepiti.
- Površinu na kojoj ćeš valjati tijesto dobro pobrašni kao i sve čime ćeš raditi (valjak, ruke, samo tijesto).
- Razvaljaj tijesto u oblik pravokutnika.
- Uz jednu dužu stranicu rasporedi nadjev žličicom u male kuglice, razmaknute par centimetara. Potom tu stranu s kuglicama preklopi drugim dijelom (polovicom) tijesta.
- Prstima lagano pritisni tijesto oko punjenja. Koliko je god moguće, ukloni višak brašna s tijesta.
- Zakuhaj posoljenu vodu, izreži raviole i kuhaj ih u vodi pazeći da ne pretrpaš posudu jer im treba dosta prostora kako se ne bi zalijepili.
- Posluži ih s domaćom šalšom ili sličnim umakom.
Diners Club International pokrenuo je inicijativu Together for Change, globalni program društveno odgovornog poslovanja, u okviru kojeg se i u Hrvatskoj pokreću različite akcije.
Vjerujemo da svatko od nas može učiniti razliku i pokrenuti dobre promjene, a zajedničkom snagom i utjecajem možemo ostaviti konkretan i vidljiv trag – jer kad svi djelujemo lokalno, svijet se pozitivno mijenja globalno.
Pridružite se i vi mudrim odnosom prema hrani i budite s nama dio promjene!
#TogetherForChange
Diners Club.
Pametniji način plaćanja.