Recepti 29. ožujka 2024.

Ostalo vam je šunke i pince? Našli smo dva odlična recepta, za ukusnu salatu i sočan nabujak

gastro postao gastro.24sata.hr
Uskrs je pravi mali festival hrane jer se tada, baš kao i za Božić, pripremi obilna svečana trpeza. Kao i kod svake gozbe, vrijedi pravilo „više je bolje“, tako da nerijetko ostane višak hrane s kojim često ne znamo što učiniti.

Najčešće su to dva nezaobilazna uskrsna specijaliteta, kuhana šunka i pinca, no, na sreću, njima je izuzetno lako udahnuti novi život te ih pretvoriti u ključne sastojke za brojne druge, ukusne recepte. Šunka se može pripremiti u kombinaciji s tjesteninom, rižom, u brojnim jelima poput kiflica ili quichea, ali i u varivu te salati. Pinca, s druge strane, može stajati i do tjedan dana nakon što se ispeče, bez da izgubi okus, no može se iskoristiti i kao dodatak različitim kolačima.

U nastavku vam donosimo dva odlična recepta gdje su glavne zvijezde ostaci kuhane šunke i pince. Sve ostale potrebne sastojke smo, pak, pronašli u SPAR-u i INTERSPAR-u gdje je pripremljena najbogatija ponuda svježih namirnica i brojnih drugih proizvoda.

Salata s tjesteninom, šunkom i mozzarellom

Sastojci za dressing:

  • 1/3 šalice DESPAR vinskog octa
  • 1/4 šalice DESPAR PREMIUM Pesta Genovese
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 1 šalica SPAR PREMIUM ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Sastojci za salatu:

  • 400 g SPAR PREMIUM paccheri tjestenine
  • ostaci kuhane šunke
  • cherry rajčice
  • 125 g  S-BUDGET mozzarelle
  • crne masline
  • paprika
  • mladi luk
  • DESPAR Grana Padano
  • 1/2 žličice soli
  • nasjeckani svježi bosiljak
  • nasjeckani svježi peršin
1/6

Priprema:

1. Umiješajte ocat, pesto, nasjeckani ili protisnuti češnjak, sol i papar. Postupno dodajte maslinovo ulje, neprestano miješajući dok se ne sjedini. Dressing stavite sa strane.

2. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Nakon što je skuhana, ocijedite ju i ostavite da se ohladi u velikoj zdjeli.

3. Nakon što se ohladila, tjestenini dodajte prepolovljene cherry rajčice, kuhanu šunku narezanu na kockice, narezane crne masline, mozzarellu, tanko narezanu papriku, nasjeckani mladi luk, naribani Grana Padano, sol te svježi bosiljak i peršin.

4. Prelijete sadržaj u zdjeli dressingom i sve dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili te ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. Neposredno prije posluživanja, po želji još pospite nasjeckanim bosiljkom i peršinom te naribanim Grana Padanom.

 

Nabujak od pince i bobičastog voća

  • Ostaci pince
  • 2 jaja
  • 2  šalice mlijeka
  • 1/2 šalice šećera
  • 1/2 žličice SPAR Natur*pur BIO arome vanilije
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice otopljenog DESPAR PREMIUM maslaca
  • 250 g  SPAR mixa šumskog voća
  • SPAR PREMIUM sladoled po izboru
1/4

Priprema:

1. Narežite pincu na veće kockice. Ulijte mlijeko u veliku zdjelu i dodajte kockice kruha. Rukama utisnite kruh u mlijeko dok se kruh potpuno ne natopi (možda neće upiti svo mlijeko).

2. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, šećer, aromu vanilije i sok od limuna te prelijete preko smjese od mlijeka i pince.

3. Dodajte zamrznuto bobičasto voće u smjesu.

4. Ulijte otopljeni maslac u lim za pečenje s dubljim dnom. Dno i stijenke dobro premažite maslacem pa ulijte smjesu s kruhom.

5. Pecite 35 do 45 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C. Nabujak je gotov kad rubovi porumene i počnu se odvajati od posude za pečenje.

6. Poslužite uz kuglicu sladoleda.

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.