Recepti Desert 09. listopada 2024.

Otkrij zašto ovaj desert zovu - nemogući kolač!

Desert
35 MIN
100 MIN
12
SREDNJE
Chocoflan
Chocoflan
foto: @Hummingbird High / Pinterest
Izvanredan spoj čokoladnog kolača i kremastog flana savršen je desert za svaku prigodu. I, da, dok ćeš pripremati ovaj raskošan desert, osjećat ćeš se poput mađioničara...

Chocoflan, poznat i kao - nemogući kolač (flan impossible), slasna je kombinacija čokoladnog kolača i kremastog flana, koja se priprema u kalupu za kuglof. Ovaj reskošni desert od čokolade skoro pa spada u magične trikove jer tijekom pečenja čokoladni biskvit i flan zamijene mjesta u kalupu – flan se zbog težine smješta ispod kolača, dok biskvit ostaje na vrhu.

 | Author: Thinkstock Karamel foto: Thinkstock

Desert idealan za posebne prilike

Ovaj desert, koji osvaja okusom i teksturom, idealan je za posebne prilike, ali i kao slatki izazov za one koji vole eksperimentirati u kuhinji. Chocoflan je desert koji zahtijeva malo više strpljenja, s obzirom na dulje vrijeme pečenja i hlađenja, ali trud se višestruko isplati.

Možeš ga čuvati u hladnjaku do 3 dana, pokrivenog kako bi ostao svjež i sočan. Pripremi ga unaprijed jer mu je potrebno nekoliko sati hlađenja, a za potpuni užitak najbolje je poslužiti ga hladnog.

Ne gasi ekran dok kuham

Chocoflan
35 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
ČOKOLADNI BISKVIT
Sastojci
  • Maslac 14 žlica
  • Jaje 3 kom
  • Mlijeko 0,50 šalica
  • Šećer 1 šalica
  • Oštro brašno 1,50 šalica
  • Kakao prah 0,50 šalica
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Stavi 12 žlica maslaca u zdjelu od miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Preostale 2 žlice maslaca stavi u kalup za kuglof kapaciteta 10 šalica. Ostavi 3 velika jaja i 1/2 šalice mlijeka na sobnoj temperaturi.


  2. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175°C. Dobro premaži kalup maslacem, pazeći da namažeš sve rubove i udubine kalupa. Izmjeri 1 šalicu kristal šećera. Pospi 1 žlicu šećera po kalupu i protresi ga kako bi se šećer ravnomjerno rasporedio, preostali šećer dodaj u zdjelu s maslacem.


  3. U srednjoj zdjeli pomiješaj 1 i 1/2 šalicu brašna, 1/2 šalice kakaa i 2 žličice praška za pecivo. Sve dobro izmiješaj pjenjačom.


  4. Zakuhaj otprilike 10 šalica vode u čajniku ili malom loncu, a zatim isključi grijanje i pokrij vodu kako bi ostala topla. U međuvremenu napravi karamel, završi tijesto za kolač i pripremi smjesu za flan.


  5. Miksaj maslac i šećer nastavkom za miješanje na srednjoj brzini dok smjesa ne postane vrlo lagana i pahuljasta, oko 5 minuta.

    Dodaj jaja sobne temperature jedno po jedno, dobro izmiksaj nakon svakog dodavanja.

    Dodaj 2 žličice ekstrakta vanilije i 1/2 žličice soli te miksaj dok se sve ne sjedini.


  6. Dodaj 1/3 smjese brašna i miksaj na najnižoj brzini dok se ne sjedini. Dodaj 1/2 količine mlijeka i miksaj na najnižoj brzini dok se ne sjedini.

    Ponovi postupak s pola preostalog brašna, a zatim i s ostatkom mlijeka. Na kraju dodaj preostalo brašno i miksaj dok se sve ne sjedini.


  7. Žlicom stavi smjesu za biskvit preko karamele u kalup i ravnomjerno je rasporedi.


KARAMEL
Sastojci
  • Šećer 1 šalica
  • Voda 0,50 šalica
Postupak
  1. U malu posudu stavi 1 šalicu kristalnog šećera i 1/2 šalice vode. Zagrij na srednje jakoj vatri, miješajući vilicom dok se šećer ne otopi.

    Nastavi kuhati, povremeno okrećući posudu, ali bez miješanja, sve dok karamel ne dobije svijetlo-jantarnu boju (smjesa bi trebala doseći oko 180°C), 8-16 minuta. Pažljivo prelij karamel u kalup.


FLAN DO CIMETA
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Kondenzirano mlijeko 400 g
  • Vrhnje za šlag 0,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Oštro brašno 1,50 žličica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Suncokretovo ulje
Postupak
  1. Stavi 4 hladna velika jaja u blender i miksaj na niskoj brzini dok se ne razmute, otprilike 10 sekundi. Dodaj 1 konzervu (400 g) kondenziranog mlijeka, 1/2 šalice vrhnja za šlag, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1 1/2 žličicu brašna i 1/2 žličice cimeta. Miksaj na visokoj brzini dok smjesa ne postane glatka, otprilike 1 minutu.


  2. Drži veliku žlicu iznad kalupa i polako ulij smjesu za flan na žlicu, iznad tijesta za kolač (na taj način će se slojevi lakše odvojiti).


  3. Aluminijsku foliju premaži suncokretovim uljem. Premaži stranu folije koja će ići prema dolje i čvrsto prekrij kalup. Stavi kalup u dublji lim za pečenje (23x33 cm).

    Lim stavi na rešetku u pećnici. Ulij dovoljno vruće vode u lim za pečenje tako da voda doseže do polovice visine kalupa kako bi se stvorila vodena kupelj.


  4. Peci dok čačkalica umetnuta u sloj kolača (koji će tijekom pečenja zamijeniti mjesto s flanom) ne izađe gotovo čista, 1 do 1 i 1/2 sat.


  5. Izvadi bundt kalup iz vodene kupelji i stavi na rešetku za hlađenje. Otkrij i pusti da se hladi 1 sat.


  6. Tankim nožem lagano prođi oko chocoflana i unutarnje središnje kolone. Stavi tanjur za posluživanje ili veliki plitki tanjur preko kalupa.

    Pažljivo, ali odlučno preokreni kalup i tanjur u jednom potezu te ukloni kalup. Stavi u hladnjak dok se potpuno ne ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći. Nareži na kriške i posluži.


Najbolji savjet za pripremu savršenog chocoflana je korištenje ručnog miksera ili blendera, kako bi se postigla ujednačena i glatka tekstura.

Isprobaj i ove slatke recepte!

mak kocke Možda vas zanima... Najsočnije MAK KOCKE s tajnim dodatkom Recepti Dunavski valovi u obliku torte Možda vas zanima... Dunavski valovi u novom ruhu - ovaj put kao torta! Recepti Najsočniji kolač s karamelom i jabukama Možda vas zanima... Najsočniji kolač s jabukama i karamelom koji smo probali Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.