gastro postao
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Umak od jagoda
- 0.66 čaša vode
- 0.75 čaša šećera
- 1 čaša jagoda
- 2 žlica kukuruznog škroba
Palačinke od čokolade
- 1 čaša brašna
- 0.50 čaša kakaa
- 1 prstohvat soli
- 0.25 čaša šećera
- 1.33 čaša mlijeka
- 1 kom jaja
- 5 kapi ekstrakta vanilije
- 2 žlica rastopljenog maslaca
Nadjev i krema chantilly
- 0.25 čaša džema od jagoda
- 0.50 čaša svježih jagoda
- 0.25 čaša banane
- 1 čaša slatkog vrhnja
- 0.50 čaša šećera u prahu
- 0.50 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
- U zdjeli prosijati brašno i kakao. Dodati sol, šećer, umućeno jaje, rastopljeni maslac i ekstrakt vanilije te mlijeko. Sve umiješati u glatku smjesu. U tavu za palačinke uliti nekoliko žlica tijesta i peći palačinku na jakoj vatri na jednoj te na drugoj strani dok se na površini ne pojave mjehurići zraka.
- U zdjeli mikserom miješati slatko vrhnje, šećer u prahu i ekstrakt vanilije tijekom nekoliko minuta srednjom brzinom dok se ne dobije meka pjena - krema chantilly. U kremu chantilly dodati svježe jagode narezane na ploške i bananu narezanu na kolutiće. Promiješati da se sastojci sjedine.
- Palačinke premazati džemom od jagoda i mješavinom voća i kreme chantilly. Palačinke zarolati i po želji posipati šećerom u prahu. Poslužiti s voćnim umakom od jagoda.
- U posudi zakuhati vodu i šećer i dodati usitnjene jagode. Pirjati nekoliko minuta. Kuhani umak procijediti i voće protisnuti kroz sito. Kukuruzni škrob razmutiti u malo vode i uliti u umak te kuhati 1 minutu uz stalno miješanje. Umak ohladiti i poslužiti s palačinkama od čokolade s jagodama.