Recepti 13. listopada 2014.

Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro
gastro postao gastro.24sata.hr
Pappa al pomodoro je, tipično toskansko siromašno, težačko jelo, preciznije, radi se o jelu koje se primarno spominjalo i konzumiralo na širem području Siene, a danas se može naći skoro u svim dijelovima Toskane. Glavni sastojci su stari kruh, rajčice, bosiljak, puno maslinova ulja i češnjak. Nastalo je u davnim vremenima kad se gledalo da se iskoristi svaka mrvica kruha pa čak i ona stara i odstajala.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 205

Potrebno vam je

  • 800 g rajčica, crvena
  • 300 g kruh pšenični, bijeli
  • 2 režanj češnjak
  • 1 l povrtni temeljac
  • 10 list bosiljak, vezica
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • sol
  • papar
  • ulje maslinovo

Priprema

  1. Narežite kruh na deblje kriške pa ga par minuta prosušite/popecite na 200 stupnjeva u pećnici da iz njega iziđe sva vlaga.
  2. Obarite rajčice u vrućoj vodi pa ih ogulite i propasirajte ili ih usitnite štapnim mikserom te propustite kroz sito kako biste odstranili koštice. NAPOMENA: možete ovaj korak preskočiti ako imate fine domaće pasirane rajčice koju ste spremili za zimu.
  3. Pripremite posudu ili tavu s teflonskim dnom (ili nekim drugim za koje ne prianja jelo dok se kuha) pa u nju složite prosušeni kruh, zalijte s pasiranom rajčicom i temeljcem/juhom, posolite, popaprite, dodajte žličicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri oko 45-50 minuta, sve dok ne ispari tekućina. S vremena na vrijeme promiješajte drvenom kuhačom.
  4. Pred kraj kuhanja dodajte listove svježeg bosiljka, ugasite vatru i poslužite u dubokim zdjelicama.
  5. Dobro prelijte maslinovim uljem i uživajte, uživajte, uživajte...

Pappa al pomodoro je, tipično toskansko siromašno, težačko jelo, preciznije, radi se o jelu koje se primarno spominjalo i konzumiralo na širem području Siene, a danas se može naći skoro u svim dijelovima Toskane. Glavni sastojci su stari kruh, rajčice, bosiljak, puno maslinova ulja i češnjak. Nastalo je u davnim vremenima kad se gledalo da se iskoristi svaka mrvica kruha pa čak i ona stara i odstajala.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.