gastro postao
Pappa al pomodoro je, tipično toskansko siromašno, težačko jelo, preciznije, radi se o jelu koje se primarno spominjalo i konzumiralo na širem području Siene, a danas se može naći skoro u svim dijelovima Toskane. Glavni sastojci su stari kruh, rajčice, bosiljak, puno maslinova ulja i češnjak. Nastalo je u davnim vremenima kad se gledalo da se iskoristi svaka mrvica kruha pa čak i ona stara i odstajala.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 205
Potrebno vam je
- 800 g rajčica, crvena
- 300 g kruh pšenični, bijeli
- 2 režanj češnjak
- 1 l povrtni temeljac
- 10 list bosiljak, vezica
- 1 mala žlica šećer, kristal
- sol
- papar
- ulje maslinovo
Priprema
- Narežite kruh na deblje kriške pa ga par minuta prosušite/popecite na 200 stupnjeva u pećnici da iz njega iziđe sva vlaga.
- Obarite rajčice u vrućoj vodi pa ih ogulite i propasirajte ili ih usitnite štapnim mikserom te propustite kroz sito kako biste odstranili koštice. NAPOMENA: možete ovaj korak preskočiti ako imate fine domaće pasirane rajčice koju ste spremili za zimu.
- Pripremite posudu ili tavu s teflonskim dnom (ili nekim drugim za koje ne prianja jelo dok se kuha) pa u nju složite prosušeni kruh, zalijte s pasiranom rajčicom i temeljcem/juhom, posolite, popaprite, dodajte žličicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri oko 45-50 minuta, sve dok ne ispari tekućina. S vremena na vrijeme promiješajte drvenom kuhačom.
- Pred kraj kuhanja dodajte listove svježeg bosiljka, ugasite vatru i poslužite u dubokim zdjelicama.
- Dobro prelijte maslinovim uljem i uživajte, uživajte, uživajte...
Pappa al pomodoro je, tipično toskansko siromašno, težačko jelo, preciznije, radi se o jelu koje se primarno spominjalo i konzumiralo na širem području Siene, a danas se može naći skoro u svim dijelovima Toskane. Glavni sastojci su stari kruh, rajčice, bosiljak, puno maslinova ulja i češnjak. Nastalo je u davnim vremenima kad se gledalo da se iskoristi svaka mrvica kruha pa čak i ona stara i odstajala.