Picaroni su tradicionalni peruanski desert od slatkog krumpira i bundeve. Nastali su tijekom kolonijalnog razdoblja kao zamjena za bunuelose - uštipke sa sirom jer su njihovi sastojci bili preskupi. Ljudi su postepeno mijenjali tradicionalne sastojke sa jeftnijima - batatom i bundevom. I tako je igrom slučaja stvoren novi desert kojem je sve više i više rasla popularnost.
Picaroni su zarazno dobri, i to ne samo zato što su prženo tijesto. Imaju intrigantan pikantno slatki okus, poput nekog začina. Hrskavi su i tope se u ustima.
Tijesto se oblikuje u prstenove i zatim se duboko prži. Iskusni "proizvođači" pikarona koriste samo jednu ruku za bacanje savršenih prstenova u ulje, ali ne brinite i oni manje savršeni prstenovi su jednako dobrog okusa.
Potrebni sastojci:
- 500 g slatkog krumpira
- 500 g bundeva
- 500 g pšeničnog brašna
- 3 žličice suhog kvasca
- 2 štapića cimeta
- 4 klinčića
- 3 žlice šećera
- 2 jaja
- sol
- ulje
- 2 žlica sjemenki anisa
Priprema
- U puno vode 10 minuta prokuhajte cimet, klinčiće i anis. Procijedite pa u toj vodi skuhajte batate i bundevu. Kad su gotovi, ocijedite ih i pustite da se ohlade te sačuvajte 2 šalice te vode.
- U zdjeli s njom pomiješajte kvasac i šećer. Ostavite 15 minuta. Od batata i bundeve napravite pire. Dodajte sol, smjesu s kvascem i jaja pa izmiješajte. Dodajte brašno dok energično miješate. Tijesto mora biti nježno i elastično te se ne smije lijepiti za prste. Ostavite ga 1 sat dok se ne udvostruči.
- U tavi zagrijte mnogo ulja. Namažite ruke vodom i solju pa rukama oblikujte kolutiće dok ih stavljate pržiti. Kad posmeđe, okrenite ih.