Recepti 05. studenoga 2017.

Picarones: Peruanski uštipci

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slano - slatki uštipci od batata i bundeve.

Picaroni su tradicionalni peruanski desert od slatkog krumpira i bundeve. Nastali su tijekom kolonijalnog razdoblja kao zamjena za bunuelose - uštipke sa sirom jer su njihovi sastojci bili preskupi. Ljudi su postepeno mijenjali tradicionalne sastojke sa jeftnijima - batatom i bundevom. I tako je igrom slučaja stvoren novi desert kojem je sve više i više rasla popularnost.

 

Možda vas zanima... Nizozemski uštipci s grožđicama Recepti

 

Picaroni su zarazno dobri, i to ne samo zato što su prženo tijesto. Imaju intrigantan pikantno slatki okus, poput nekog začina. Hrskavi su i tope se u ustima.

Tijesto se oblikuje u prstenove i zatim se duboko prži. Iskusni "proizvođači" pikarona koriste samo jednu ruku za bacanje savršenih prstenova u ulje, ali ne brinite i oni manje savršeni prstenovi su jednako dobrog okusa.

 

Meki i slasni uštipci Možda vas zanima... Dobro vam jutro: Meki i slasni uštipci Recepti

 

Potrebni sastojci:

  • 500 g slatkog krumpira
  • 500 g bundeva
  • 500 g pšeničnog brašna
  • 3 žličice suhog kvasca
  • 2 štapića cimeta
  • 4 klinčića
  • 3 žlice šećera
  • 2 jaja
  • sol
  • ulje
  • 2 žlica sjemenki anisa

Priprema

  1. U puno vode 10 minuta prokuhajte cimet, klinčiće i anis. Procijedite pa u toj vodi skuhajte batate i bundevu. Kad su gotovi, ocijedite ih i pustite da se ohlade te sačuvajte 2 šalice te vode.
  2. U zdjeli s njom pomiješajte kvasac i šećer. Ostavite 15 minuta. Od batata i bundeve napravite pire. Dodajte sol, smjesu s kvascem i jaja pa izmiješajte. Dodajte brašno dok energično miješate. Tijesto mora biti nježno i elastično te se ne smije lijepiti za prste. Ostavite ga 1 sat dok se ne udvostruči.
  3. U tavi zagrijte mnogo ulja. Namažite ruke vodom i solju pa rukama oblikujte kolutiće dok ih stavljate pržiti. Kad posmeđe, okrenite ih.
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.