Recepti 03. listopada 2023.

Pile pečeno u mlijeku jelo je u kojem će uživati cijela obitelj

foto: Darko Kontin

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Darko Kontin donosi nam recept za neobično jelo koje je popularizirao Jamie Oliver. Cijelo pile, malo mlijeka, jedan limun i začini je sve što ćeš trebati za pravi gastro užitak

Obiteljska druženja i nedjeljnji ručak nezamislivi su bez pečenog pileta, a ako ti je ponestalo ideja i inspiracije, pile pečeno u mlijeku nešto je fino i neobično u čemu će uživati cijela obitelj. Recept Jamieja Olivera godinama osvaja sve ljubitelje piletine jer pripljemljena na ovaj način nikad neće ostati suha, a umak se izvrsno uklapa sa svim prilozima. Ako se želiš iskazati i osvojiti obitelj ili prijatelje jedinstvenim ručkom, spremi ovaj recept.

Baza recepta je, naravno, cijelo pile, a kako bi okus bio potpun, namirnice zdrave i svježe, Darko Kontin u pripremi koristi prvu hrvatsku certificiranu piletinu bez antiobiotika, Međimursko pile. Svježe i domaće meso hrvatskih farmi garantiranog porijekla idealno je za razna tradicionalna, ali i moderne verzije istih jela.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Sastojci:

  • 1 cijelo Međimursko pile 1,5 kg
  • 500 ml mlijeka
  • 40 grama maslaca
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 200 ml jabučnog cidera
  • 1 limun
  • 1 glavica češnjaka
  • Sol, papar, kadulja, cimet po ukusu

 

Priprema:

  1. Papirnatim ubrusima posušite kožu pileta. Začinite pile sa soli i paprom.
  2. U dubokoj tavi otopite maslac i zagrijte ulje. Pile zapecite sa svih strana u tavi bez bojazni da bi ga prepekli. Koža pileta mora izgledati zapečeno u ovoj fazi pripreme ovog recepta.
  3. Zapečeno pile prebacite u duboku vatrostalnu posudu, a u tavu ulijte jabučni cider i s njim pokupite “počistite” dno tave.
     | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin
  4. Piletu u vatrostalnu posudu dodajte glavicu prerezanog češnjaka. Naribajte koricu jednog limuna preko pileta, te ocijedite i sok tog limuna po površini pileta. Pile zatim prelijte s jabučnim ciderom i sokovima od prženja pileta u tavi, mlijekom, a na kraju dodajte i štapić cimeta i nekoliko listova kadulje.
  5. Pile pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 90 minuta.
  6. Za vrijeme pečenja pile je potrebno nekoliko puta preliti sa sokovima od pečenja. Za još sočnije pile koristite vatrostalnu posudu s poklopcem, a pile pecite poklopljeno prvih 60 minuta.
  7. Pile poslužite toplo i uz umak od pečenja.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.