Obiteljska druženja i nedjeljnji ručak nezamislivi su bez pečenog pileta, a ako ti je ponestalo ideja i inspiracije, pile pečeno u mlijeku nešto je fino i neobično u čemu će uživati cijela obitelj. Recept Jamieja Olivera godinama osvaja sve ljubitelje piletine jer pripljemljena na ovaj način nikad neće ostati suha, a umak se izvrsno uklapa sa svim prilozima. Ako se želiš iskazati i osvojiti obitelj ili prijatelje jedinstvenim ručkom, spremi ovaj recept.
Baza recepta je, naravno, cijelo pile, a kako bi okus bio potpun, namirnice zdrave i svježe, Darko Kontin u pripremi koristi prvu hrvatsku certificiranu piletinu bez antiobiotika, Međimursko pile. Svježe i domaće meso hrvatskih farmi garantiranog porijekla idealno je za razna tradicionalna, ali i moderne verzije istih jela.
Sastojci:
- 1 cijelo Međimursko pile 1,5 kg
- 500 ml mlijeka
- 40 grama maslaca
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 200 ml jabučnog cidera
- 1 limun
- 1 glavica češnjaka
- Sol, papar, kadulja, cimet po ukusu
Priprema:
- Papirnatim ubrusima posušite kožu pileta. Začinite pile sa soli i paprom.
- U dubokoj tavi otopite maslac i zagrijte ulje. Pile zapecite sa svih strana u tavi bez bojazni da bi ga prepekli. Koža pileta mora izgledati zapečeno u ovoj fazi pripreme ovog recepta.
- Zapečeno pile prebacite u duboku vatrostalnu posudu, a u tavu ulijte jabučni cider i s njim pokupite “počistite” dno tave.
- Piletu u vatrostalnu posudu dodajte glavicu prerezanog češnjaka. Naribajte koricu jednog limuna preko pileta, te ocijedite i sok tog limuna po površini pileta. Pile zatim prelijte s jabučnim ciderom i sokovima od prženja pileta u tavi, mlijekom, a na kraju dodajte i štapić cimeta i nekoliko listova kadulje.
- Pile pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 90 minuta.
- Za vrijeme pečenja pile je potrebno nekoliko puta preliti sa sokovima od pečenja. Za još sočnije pile koristite vatrostalnu posudu s poklopcem, a pile pecite poklopljeno prvih 60 minuta.
- Pile poslužite toplo i uz umak od pečenja.
Dobar tek!