gastro postao
Sočna zarolana piletina s mirisom limuna
Ako još niste probali piletinu na kijevski, sada je svakako vrijeme da to učinite! Uz dodatak tajnog sastojka - bijelog vina, pretvorite obična pileća prsa u pravu malu gozbu - dostojnu blagdanskog stola!
Poslužite uz rižoto, krumpir i sezonsku salatu.
Sastojci:
- 4 komada pilećih prsa (bez kože i kosti)
- Sol i papar
- 3 sitno narezana češnja češnjaka
- 1 svežanj peršina, sitno nasjeckan
- 2 žlice svježeg timijana, nasjeckanog
- 8 listića bosiljka, sitno narezanog
- 1/2 šalice brašna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 8 žlica maslaca
- 1 šalica bijelog vina
- Sok od limuna (pola limuna ocijediti)
- 8 kriški limuna
Priprema:
- Istući pileća prsa što je tanje moguće i svaki komad prerezati na dva dijela (sada je 8 komada mesa)
- Okrenuti mekšu stranu mesa (unutarnji dio prsa) prema dolje i posoliti/popapriti; sve začine podijeliti na 8 dijelova i svaki komad mesa dobro začiniti.
- U sredinu svakog komada mesa staviti žlicu maslaca (oblikovati ju u valjak); svaki komad prvo sa strane preklopiti preko maslaca, a onda zarolati meso s gornje strane prema donjoj (čvrsto zarolati meso kako maslac ne bi iscurio)
- Svaki zarolani komad mesa staviti u brašno (tako da cijeli komad bude prekriven brašnom) i staviti meso u hladnjak na pola sata.
- Zagrijati ulje u posudi za pečenje i ispeći meso sa svih strana (oko 15 minuta je potrebno da se svi komadi dobro ispeku)
- Izvaditi meso i uliti vino na istu posudu za pečenje te ga zakuhati (razrijediti umak vodom ako je previše vina) i dodati sok od limuna
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći meso 10 - 15 minuta - dok korica ne postane hrskava i suha
- Poslužiti pečeno meso preliveno umakom uz krišku limuna
Dobar tek!