Recepti 418 prikaza 07. prosinca 2016.

Zimska salata prepuna vitamina

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zelena salata vam je već pomalo dosadna i htjeli biste nešto novo?

Pronašli smo odličan recept za ukusnu zimsku salatu prepunu vitamina koja uz malo feta sira i svježi baguette može postati i sjajno glavno jelo.

Sastojci:

  • 1 butter tikva
  • 100 g sirovih lješnjaka (ili oraha)
  • 1 šalica sirovog prosa
  • 2 avokada, nasjeckana
  • 1 manja cvjetača, natrgana na sitne komadiće
  • 2 žličice sušenih bučinih sjemenki
  • 100 g matovilca (ili svježeg špinata)
  • Po želji, sjemenke nara

Dresing:

  •  10 listova bosiljka, sitno nasjeckanog
  • 1 svežanj peršina, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja sitno sjeckanog češnjaka
  • Sok od 1/2 limuna
  • 3 - 4 velike žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  2. Oguliti tikvu i narezati na kockice (veličine 2 cm); staviti na papir za pečenje, pokapati maslinovim uljem i posoliti te peći 20 - 30 minuta; kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi
  3. Popržiti lješnjake (na 150 stupnjeva, 5 minuta); oljuštiti ih i krupno narezati
  4. Preliti proso zakuhanom vodom, ocijediti i prebaciti u tavu te zaliti s dvije šalice vode i kuhati 10 - 15 minuta, odnosno, dok sva voda ne ispari
  5. Prebaciti proso u veću posudu i dodati sve sastojke za dresing; dobro promiješati da dresing prožme sav proso
  6. Dodati sve preostale sastojke i lagano promiješati
  7. Posoliti i popapriti po želji
  8. Ako vam nije dovoljan sok od limuna, možete dodati i žlicu aceta balsamica

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.