gastro postao
Zelena salata vam je već pomalo dosadna i htjeli biste nešto novo?
Pronašli smo odličan recept za ukusnu zimsku salatu prepunu vitamina koja uz malo feta sira i svježi baguette može postati i sjajno glavno jelo.
Sastojci:
- 1 butter tikva
- 100 g sirovih lješnjaka (ili oraha)
- 1 šalica sirovog prosa
- 2 avokada, nasjeckana
- 1 manja cvjetača, natrgana na sitne komadiće
- 2 žličice sušenih bučinih sjemenki
- 100 g matovilca (ili svježeg špinata)
- Po želji, sjemenke nara
Dresing:
- 10 listova bosiljka, sitno nasjeckanog
- 1 svežanj peršina, sitno nasjeckanog
- 2 češnja sitno sjeckanog češnjaka
- Sok od 1/2 limuna
- 3 - 4 velike žlice maslinovog ulja
- Sol i papar
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Oguliti tikvu i narezati na kockice (veličine 2 cm); staviti na papir za pečenje, pokapati maslinovim uljem i posoliti te peći 20 - 30 minuta; kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi
- Popržiti lješnjake (na 150 stupnjeva, 5 minuta); oljuštiti ih i krupno narezati
- Preliti proso zakuhanom vodom, ocijediti i prebaciti u tavu te zaliti s dvije šalice vode i kuhati 10 - 15 minuta, odnosno, dok sva voda ne ispari
- Prebaciti proso u veću posudu i dodati sve sastojke za dresing; dobro promiješati da dresing prožme sav proso
- Dodati sve preostale sastojke i lagano promiješati
- Posoliti i popapriti po želji
- Ako vam nije dovoljan sok od limuna, možete dodati i žlicu aceta balsamica
Dobar tek!