Recepti 19. rujna 2023.

Plava riba po receptu crikveničkih baka

foto: Mjesec plave ribe

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ljubitelji ribe znaju da kraj ljeta ne označava kraj uživanja u ribljim specijalitetima, a kako najbolje pripremiti plavu ribu znaju stanovnici Crikvenice i okolnih naselja s bogatom ribarskom tradicijom.

Tijekom rujna, točnije od 15. rujna do 15. listopada, Turistička zajednica Grada Crikvenice inspirirana bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja organizira "Mjesec plave ribe", vezan uz projekt "Cesta plave ribe". Kroz rujan i listopad moći ćeš uživati u najboljoj gastro ponudi crikveničkog kraja, a sve započinje već ovog vikenda cooking showom u kojem chef David Skoko priprema slasno jelo pod nazivom Plavuša u sendviču. Tijekom cijelog vikenda u centru Crikvenice čeka te bogat gastro program praćen jednako zabavnim glazbenim nastupima. 

Osim u programu u centru Crikvenice, do 15. listopada uživati možeš i u posebnoj ponudi jela od plave ribe u odabranim objektima. Tako će posebnu ponudu imati restorani Dida, Karoca, Trabakul te restorani hotela Crikvenica, Esplanade i Miramare u Crikvenici, restoran Domino u Dramlju, Feral u Jadranovu i Riva, Ulika te restoran Hotela Marina u Selcu. Jelovnike možeš pogledati na linku.

Restoran Dida u Crikvenici 29. rujna u 19 sati organizira posebnu večeru od šest sljedova Blue Fish by Dida. Sommelierka Ines Matić Matešković će biti zadužena za uparivanje jela s vinima vinarija Pavlomir i Grand Village Estate Winery, a goste će zabavljati glazbeni duo Mateo Žmak i Tea Bešić. Rezervirati svoje mjesto možeš pozivom na broj 051/761 070.

Beach bar bistro Terraca Dramalj priredit će dva nezaboravna vikend eventa; prvi od 22. do 24. rujna te drugi od 29. rujna do 1. listopada. Uz posebnu gastro ponudu jela od plave ribe i cooking show očekuju te nastupi glazbenih sastava petkom i subotom. Kako biste osigurali mjesto za cijelo društvo, potrebno je napraviti rezervaciju putem telefona 092/4075 204 ili na e-mail dino.matej@gmail.com.

Jednom kada isprobaš delicije od plave ribe sigurno ćeš se zaljubiti u ovu zdravu vladaricu gastronomije, a kako bi u njima uživala i ostatak godine, donosimo dva tradicionalna crikvenička recepta s plavom ribom iz "Kuharice našeh non", malog gastronomskog vremeplova. 

 | Author: Mjesec plave ribe foto: Mjesec plave ribe

Crkveniške rupice

Crkveniške rupice su autohtono crikveničko jelo koje podsjeća na bogatu tradiciju ribarstva. S obzirom na to da su Crkveniške rupice iznimno ukusne i kad se ohlade, žene su ih često pripremale muževima kad bi odlazili na more, a prema kazivanjima, njihova je veličina odgovarala veličini ženske šake.

Sastojci:

  • 1 kg srdela (pištać)
  • 40 g češnjaka
  • 30 g peršina
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 500 ml ulja za prženje
  • Maslinovo ulje
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Ribu očistiti, oprati te pustiti da se ocijedi.
  2. U posebnu posudu staviti ribu, dodati sitno nasjeckani češnjak, peršin, sol, papar, maslinovo ulje i kukuruzno brašno.
  3. Sve zajedno izmiješati, rukom zahvatiti pet do šest srdelica te ih stisnuti da ostanu slijepljene u kuglicu.
  4. Tako pripremljene srdelice nekoliko minuta pržiti u zagrijanom ulju, dok ne dobiju zlatnožutu boju. 

 | Author: Mjesec plave ribe foto: Mjesec plave ribe

Brudit od sardel z jačmikon na jakovarski

Brudit je puno ukusniji ako se radi s ljutikom, a u crikveničkome su ju kraju ljudi prije često imali u vrtu.

Sastojci:

  • 1 kg srdela
  • 150 g luka
  • 100 g ljutike
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g ječma
  • Peršin
  • Lovor
  • Vinski ocat
  • Brašno
  • Voda
  • Papar 
  • Sol

Priprema:

  1. Sardele očistiti, izvaditi utrobu i glavu i dobro ih oprati.
  2. Luk očistiti i narezati na malo deblje kolutiće. Očistiti i narezati ljutiku, češnjak i peršin.
  3. U posudi zagrijati maslinovo ulje te dodati luk, ljutiku, češnjak i peršin.
  4. Nakon što luk omekša, dodati jednu žlicu brašna i vinskoga octa.
  5. Ribu posoliti, popapriti, podliti vodom i pustiti da lagano prokuha.
  6. Tako pripravljen brodet dodati u kuhani ječam.

Više o gastro i zabavnom programu "Mjeseca plave ribe" potraži na web stranici Turističke zajednice Grada Crikvenice

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.