Recepti 21. veljače 2020.

Neodoljive pohane mac&cheese okruglice

foto: Darko Kontin

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nisam u potpunosti siguran kamo bih svrstao ovo jelo. Trebam li ga smatrati hranom za zabave i prijateljska druženja, jer je riječ o kuglicama koje se mogu poslužiti kao finger food? Ili je ovo samo drugačiji način pripreme tjestenine...

No, kako god bilo, u jedno sam siguran! Makarone u umaku od sira volimo svi, i kad se posluže u hrskavom ogrtaču od krušnih mrvica, nitko im ne može odoljeti. Bez obzira na prigodu, poslužite ih tople, dok su još hrskave, uz osvježavajući umak po želji.

Sastojci

Za serviranje

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Priprema

1. Pužiće skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi, potom ih ocijedite i odložite sa strane za kasniju uporabu.

2. U dubokoj tavi otopite Zvijezda stolni s maslacem. Kad se počnu stvarati mjehurići, dodajte mu žlicu glatkog brašna i pomoću kuhače pomiješajte i zapecite brašno na njemu. Nakon jedne minute, kad sve poprimi laganu smeđu boju, uz stalno miješanje postupno ulijte mlijeko. Začinite po ukusu solju i paprom.

3. Kad se mlijeko malo zgusne, uklonite tavu sa štednjaka i u njega, u nekoliko navrata, dodajte ribani cheddar i sitno nasjeckani list peršina.

4. Temperatura zgusnutog mlijeka otopit će sir, ali ako se to ne dogodi, nakratko vratite tavu na štednjak kako bi se sir u potpunosti otopio. Otopljenom siru dodajte kuhane pužiće i sve dobro pomiješajte.

5. Makarone, tj. pužiće sa sirom prebacite u duboku posudu ili lim za pečenje, prekrijte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na barem 90-120 minuta. Idealno bi bilo ostaviti jelo da se hladi tijekom noći.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

6. Ohlađene i stvrdnute makarone sa sirom izdubite pomoću žlice za sladoled. Ovako ćete formirati jednake i pravilne kuglice za paniranje. Po potrebi možete dodatno dlanovima utisnuti makarone sa sirom i popraviti oblik kuglica.

7. Kukuruzni tost možete usitniti u električnoj sjeckalici i kratko osušiti kako biste dobili domaće krušne mrvice, za ljepši finalni rezultat ovog jela.

8. U dubokoj posudi istucite dva cijela jajeta te ih posolite. Svaku okruglicu prvo uvaljajte u razmućena jaja, a zatim i u krušne mrvice.

9. U dubokom loncu zagrijte biljno ulje na temperaturu višu od 170 stupnjeva. Okruglice pržite kratko, do minute ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Kad su gotove, odložite ih kratko na papirnate ručnike kako bi upili višak ulja s njih i kako bi postale hrskave.

10. Pohane okruglice makarona sa sirom poslužite posute ribanim parmezanom, uz Zvijezda umak po želji.

Dobar tek!

Za dodatnu inspiraciju pogledajte kako je Darko Kontin pripremio slane princes krafne sa Zvijezda umacima:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.