gastro postao
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 30
Težina pripreme: Srednje
Tijesto
- 2.50 dl vode
- 12.50 dag margarina ili maslaca
- 12.50 dag brašna
- 4 kom jaja
- soli
Krema
- 4 dl mlijeka
- 20 dag šećera
- 1 kom limun šećera
- 4 kom žumanjka
- 3 dag oštrog brašna
- 2 dl tučenog slatkog vrhnja, čvrsto istučenog
Jagode
- jagode
- krema na bazi acceta balsamico, okus šumsko voće
Priprema
- Vodu, masnoću i malo soli kuhati u širokoj posudi dok uzavru, zatim maknuti sa vatre i odjednom dodati prosijano brašno. Staviti ponovno na vatru i miješati dok se smjesa ne počne odvajati od posude. Tijesto staviti u drugu posudu i dodavati mu jedno po jedno jaje. Tijesto je gotovo kada mu je površina sjajna i otpada s kuhače razvlačeći se u velikim komadima.
- Pomoću šprice za ukrašavanje praviti košarice i peći ih 30 minuta na 200 stupnjeva. Nikako ne otvarati pećnicu jer će košarice pasti. Nakon 30 minuta ostaviti ih još nekoliko minuta u otvorenoj pećnici. Osim košarica, mogu se praviti i drugi oblici, pa je potrebno prilagoditi vrijeme pečenja.
- Žumanjke, šećer i limun šećer dobro izmiješati, zatim postupno dodati brašno i mlijeko. Kada je smjesa dobro sjedinjena kuhati na pari pri tome lupajući pjenjačom dok smjesapostane gusta. Maknuti kremu sa vatre i miješati dok se ne ohladi. U ohlađenu kremu umiješati tučeno slatko vrhnje. Krema treba biti pjenasta.
- Košaricama (ili drugim oblicima) lagano odrezati gornju kapicu, dio košarice napuniti kremom pa staviti priređene očišćene jagode i ostatak prostora također ispuniti kremom.