Recepti 17. lipnja 2021.

Mekana domaća peciva s krem sirom i lososom

Bavarska peciva
Recept za sočna i mekana peciva stvoren je za uživanje na pikniku! foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Recept za sočna i mekana peciva stvoren je za uživanje na pikniku!

S ljetnim toplim danima sve češće jedemo vani, posebno vikendom kada se mnogi sigurno upute u prirodu i tamo provode svoje vrijeme. Jasno je da svaki takav izlazak traži i nešto za prigristi, pa ako planirate u planine ili duge šetnje ili ako idete na piknik, ova peciva su prava stvar.

Peciva koja imaju divnu aromu, ostaju svježa i mekana nekoliko dana bez problema su baš ono što svi volimo i želimo. Ja sam odlučio raditi ih u manjoj verziji kako bi svaki sendvič bio svega pet zalogaja, ali naravno da ih se može prilagoditi i napraviti ih većima; pripaziti samo na to da se i vrijeme pečenja malo produži u tom slučaju.

Što se tiče punjenja, ja sam išao danas na laganiju varijantu tako da se kao kremasti dio tu našao krem sir, hrskavi element je bio svježi krastavac te svježa rajčica, a proteini su došli od dimljenog lososa. Svatko može prilagoditi sebi i svom guštu kako bi se moglo baš uživati, a još ako je tu i hladni Staropramen užitak je potpun!

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Bavarska peciva, foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 30 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 550 g glatkog brašna
  • 30 ml mlijeka
  • 2 žličice kvasca
  • 50 g sode 
  • 2 l vode
  • krupna sol
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • krem sir 200 g
  • baby špinat
  • 2 rajčice
  • 1 krastavac
  • dimljeni losos

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Priprema:

  1. U većoj zdjeli zamijesiti tijesto tako da dodamo brašno, omekšali maslac, sol, kvasac, šećer, toplu vodu i mlijeko.
  2. Najprije sve sjediniti u zdjeli te zatim prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i rukama mijesiti 5 minuta dok tijesto ne postane mekano i elastično.
  3. Lagano nauljiti kuglu tijesta te je staviti na dizanje u čistoj posudi, pokriveno s kuhinjskom krpom.
  4. Nakon 45 minuta tijesto bi trebalo već poduplati svoj volumen te ga još jednom premijesimo i podijelimo na 12-15 jednakih dijelova.
  5. U lonac stavimo 2 litre vode i sodu bikarbonu te pustimo da prokuha.
  6. Svaki dio tijesta oblikovati u kuglicu te kuhati u smjesi sode i vode 30 sekundi, okrenuti tijesto i kuhati ga još 30 sekundi.
  7. Slagati prokuhano tijesto na papir za pečenje koji smo stavili u posudu za pečenje.
  8. Premazati svako pecivo razmućenim jajetom te pomoću noža ili škara napraviti rez (X oblik ).
  9. Posuti s krupnom soli te peći u zagrijanoj pećnici (180 stupnjeva) 25 minuta tj. do tamno smeđe boje.
  10. Kada su peciva gotova ostaviti ih da se prohlade prije rezanja i slaganja sendviča.

Uživaj!

missMind za missGastro

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.