Recepti 09. svibnja 2018.

Proljetni quiche sa šparogama i gljivama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj proljetni quiche spaja nježne šparoga i blagi poriluk sa savršenim mesnatim gljivama.

Slana pita s omiljenim proljetnim plodovima može biti jako bogat doručak ili odlično glavno jelo. Zbog slasnog hrskavog tijesta držat će sitima nešto duže vremena, dok će fino punjenje na najljepši način zaokružiti čitavu priču. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 200 g brašna
  • 100 g omekšalog margarina
  • 2 žličice vode

Za fil vam je potrebno:

  • Svežanj šparoga (8-10 komada)
  • 5 Portobello gljiva
  • 1 poriluk
  • 5 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 200 g naribane goude
  • 4 žlice otopljenog maslaca
  • papar po ukusu

Postupak pripreme:

  1. Prvo umijesite glatko tijesto od brašna, margarina i vode.
  2. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini.
  3. Posudu za pečenje quichea obložite papirom za pečenje i rasporedite tijesto po posudi. Uklonite višak tijesta.
  4. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  5. Na tijesto stavite još jedan papir za pečenje i suhi grah/rižu kako se ne bi diglo kod pečenja.
  6. Pecite 15 minuta.
  7. Stavite kuhati dovoljno vode za blanširanje šparoga.
  8. Šparoge očistite od stapki. Blanširajte šparoge 2 minute.
  9. Nakon blanširanja, izvadite ih u hladnu vodu.
  10. U tavu dodajte 2 žlice maslaca i dinstajte gljive s malo soli.
  11. Dodajte očišćen, narezan poriluk i dinstajte sve zajedno 5 minuta, dok poriluk ne postane proziran.
  12. Dodajte šparoge i dobro sve promiješajte. Sklonite s vatre.
  13. U posebnoj posudi izradite jaja pjenjačom.
  14. Dodajte mlijeko, malo soli i papra po ukusu.
  15. Dodajte dinstano povrće i ribani sir i sve zajedno dobro promiješajte.
  16. Pećnicu pojačajte na 200 stupnjeva
  17. Smjesu istresite na pred pečenu koru za quiche i pecite na 200 stupnjeva 20-25 minuta.
  18. Nakon pečenja, pustite da odmori na sobnoj temperaturi minimalno 10 minuta prije posluživanja.

Dobar tek!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.