Recepti 13. listopada 2014.

Pršut tune na salatini s motarom

Pršut tune na salatini s motarom
gastro postao gastro.24sata.hr
'Morski pršut' ljetna je delicija intenzivnog okusa i mirisa koju ćete zasigurno obožavati

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 589

Potrebno vam je

  • 1000 g tuna
  • 1000 g krupna morska sol
  • ulje maslinovo
  • aceto balsamico
  • svježe mljeveni papar
  • 400 g salatina
  • 1 šaka motar ukiseljeni

Priprema

  1. Jelo zahtijeva nešto dulju pripremu s obzirom na to da se meso mora soliti i sušiti. No, kada ste jednom pripremili pršut od tune, možete ga koristiti na više načina.
  2. Odaberite lijep komad tune, najbolje filet. To je u svijetu ribe ekvivalent bifteku. Očistite i oblikujte.
  3. Obložite meso tune sa svih strana krupnom soli.
  4. Odaberite plitku i široku posudu kako bi meso bilo ravnomjerno raspoređeno. Neka tuna stoji u solnom omotaču najmanje 4 sata kako bi sol iz mesa izvukla svu vlagu.
  5. Sušite dan do dva na zraku – najbolje bi bilo na propuhu ili na buri – meso tune. Za pripremu jela očistite i operite salatinu. Složiti je za podlogu, a na nju narežite ploške sušenog pršuta tune.
  6. Završite ukiseljenim motarom te dodajući sasvim malo papra i ekstra djevičanskog ulja.

Izvor 'S okusom mora i soli' Marin Rendić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.