gastro postao
'Morski pršut' ljetna je delicija intenzivnog okusa i mirisa koju ćete zasigurno obožavati
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 589
Potrebno vam je
- 1000 g tuna
- 1000 g krupna morska sol
- ulje maslinovo
- aceto balsamico
- svježe mljeveni papar
- 400 g salatina
- 1 šaka motar ukiseljeni
Priprema
- Jelo zahtijeva nešto dulju pripremu s obzirom na to da se meso mora soliti i sušiti. No, kada ste jednom pripremili pršut od tune, možete ga koristiti na više načina.
- Odaberite lijep komad tune, najbolje filet. To je u svijetu ribe ekvivalent bifteku. Očistite i oblikujte.
- Obložite meso tune sa svih strana krupnom soli.
- Odaberite plitku i široku posudu kako bi meso bilo ravnomjerno raspoređeno. Neka tuna stoji u solnom omotaču najmanje 4 sata kako bi sol iz mesa izvukla svu vlagu.
- Sušite dan do dva na zraku – najbolje bi bilo na propuhu ili na buri – meso tune. Za pripremu jela očistite i operite salatinu. Složiti je za podlogu, a na nju narežite ploške sušenog pršuta tune.
- Završite ukiseljenim motarom te dodajući sasvim malo papra i ekstra djevičanskog ulja.
Izvor 'S okusom mora i soli' Marin Rendić