gastro postao
Jedna od prvih asocijacija na jesen svakako su kesteni. Nema većeg užitka od prohladnih jesenskih večeri i vrućeg kestenja
Kada krene sezona, kestenje možeš kupiti na svakom uglu. Ako ga toliko voliš, svakako isprobaj ovaj namaz od kestena.
Budući da su kesteni vrlo različiti od ostalih orašastih plodova, posebice zbog sadržaja masti, maslac napravi u kombinaciji s orasima. Oni će maslacu dati još zdraviji profil zbog omega 3 i 6 masnih kiselina, a zatim dodaj malo vode i ulja kako bi se osigurala savršena tekstura. Dobar tek!
Sastojci:
- 1 šalica pečenih i oguljenih kestena (2,5 dl)
- ½ šalice oraha (50 g)
- 2 žlice suncokretovog ulja
- ½ žličice soli
- 3 žlice vode
Priprema:
- Pripremiti kestene: Zagrijati pećnicu na 200°C. Oštrim nožem izrezati križ na vrhu kestena, staviti ih u posudu za pečenje i peći oko 30 minuta. Dok su vrući oguliti ih. Savjet: Peći još nekoliko minuta ako se ne mogu lagano oguliti.
- Orahe isto peći u pećnici otprilike 5-7 minuta.
- U blender dodati orahe i kestene i miksati do vrlo fine teksture.
- Zatim dodati ulje i sol, te 1 žličicu vode i blendati dok ne postigne savršenu kremastu teksturu. Začiniti po ukusu.
- Maslac držati u staklenci u hladnjaku najviše dva tjedna.