gastro postao
Jednostavna, rustikalna tortica s ekstra djevičanskim maslinovim uljem koje biskvitu daje mekoću i sočnost, a timijan posebnu notu.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Tijesto
- 5 kom jaja
- 200 g šećera
- 230 g brašna
- 25 g kakao praha
- 1 kom prašak za pecivo
- 1 kom vanilin šećer
- 80 ml mlijeka
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žličica naribana korica limuna
- 1 mala žlica sitno nasjeckanog svježeg timijana
Krema 1
- 250 ml mlijeka
- 2 kom žumanjka
- 10 g škrobnog brašna
- 80 g šećera
- 1 kom vanilin šećer
Krema 2
- 500 g svježeg sira
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica korica limuna
- 2 žlica sok limuna
- 5 žlica šećera
- 1 kom vanilin šećer
Ostalo
- 500 g jagoda
- grančice svježeg timijana za ukrašavanje
Priprema
- Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte maslinovo ulje, mlijeko i koricu limuna te na kraju kuhačom umiješajte prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo i nasjeckani timijan. Izlijte u dva kalupa promjera 24 cm te pecite na 180°C oko 25 minuta.
- Jagode operite i narežite na kriške, pospite vanilin šećerom i poprskajte sokom od limuna.Ostavite nekoliko jagoda za ukrašavanje!
- Pripremite kremu 1 - U zdjelici pomiješajte žumanjke sa šećerom i škrobnim brašnom. U posudi zakuhajte mlijeko, kad zavri ulijte dio u smjesu s jajima i promiješajte. Dodajte mješavinu u mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se malo ohladi.
- Pripremite kremu 2 – Svježi sir usitnite štapnim mikserom, dodajte šećer, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Spojite s prvom kremom te na kraju kuhačom umiješajte izrađeni šlag.
- Pečene biskvite prerežite na dva dijela, svaki premažite kremom pa po njoj rasporedite narezane jagode.
- Ukrasite preostalim jagodama i grančicama timijana.
- Stavite u hladnjak na par sati pa poslužite.