Recepti 01. srpnja 2023.

Nazdravi s nama, imamo savršen recept za sangriju!

Sangria
Sangria - savršeno ljetno osvježenje foto: Amanda Vick/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Pogrešno je misliti kako je sangrija samo mix vina i voća. Nauči 'tajnu' formulu za najbolju sangriju u gradu i ovo ćeš ljeto definitivno pamtiti po dobrim zabavama i provodu!

Ovaj napitak na bazi vina, o kojem se piše od 200. godine prije Krista, omiljen je s dobrim razlogom. Svjež je, voćan i nevjerojatno svestran – mi bismo rekli - savršeno piće za piknike i zabave!

Rimljani su možda bili prvi koji su pisali o sangriji, ali popularnost joj je počela rasti u SAD-u zahvaljujući Hispanoamerikancima i španjolskim restoranima koji su je služili 40-ih godina prošlog stoljeća. Pojavila se i na Svjetskoj izložbi 1964. i od tada se svako malo vrati 'u modu'.

 

sangrija Možda vas zanima... Napravite domaću sangriju i smjestite se u hlad None

 

Na našu sreću, sangria je opet in - i bolja nego ikad. Stoga uz nas otkrij sve tajne kojima pribjegavaju miksolozi i koktel majstori te nauči sve o tome kako napraviti savršenu sangriju.

 | Author: Charlotte May/Pexels Sangria foto: Charlotte May/Pexels

Anatomija izvrsne sangrije

Već smo ustvrdili kako sangria nije samo vino i voće. To je mješavina vina, žestokih pića, zaslađivača, soka i voća, a miksolozi je vole jer dopušta neograničenu kreativnost.

1. Vino

Baza sangrije počinje s bocom vina. Stručnjaci se slažu da bi vino trebalo biti voćno, kiselo i, ako je crveno, s malo tanina. Slažu se i oko nečeg drugog: prestani koristiti loše vino! Neće ga sangrija učiniti nimalo boljim, baš suprotno.

Odaberi kvalitetno vino (ne mora biti preskupo) koje će ti pomoći da kreiraš izvrsnu sangriju. U Španjolskoj je, primjerice, grenache omiljena sorta vina za sangriju ili pak malbec iz Argentine ili Čilea.

Ako želiš koristiti pjenušac, lako ih je pronaći koja odgovaraju formuli sangrije, jer većina ne sadrži tanine i ima visoku kiselost. Naravno, uvijek možeš upotrijebiti rosé za ružičastu sangriju, ili bijelo vino koje je savršena baza, bez tanina i osvježavajuće kiseline.

 | Author: Studio Naae/Pexels Rose vino za malo drugačiju sangriju foto: Studio Naae/Pexels

2. Alkohol

Alkohol daje strukturu dok balansira slatkoću u sangriji. Također 'kriv' je što sangria traje dulje tako da je ne moraš ispiti u jednom gutljaju – uživaj u pijuckanju i prožimaj njezine arome. Tradicionalna sangria sadrži rakiju (neutralno žestoko piće), ali na tržištu postoji i čitav niz drugih vrsta visokoalkoholnih sastojaka; od votke, preko viskija do gina!

Sangria je najbolja kada je smiksana od više okusa, stoga se nemoj bojati igrati s gorčinom, likerima ili infuziranom votkom kako bi povećala njezinu kompleksnost.

 | Author: Shutterstock Jednom kada naučiš pripremati najbolju sangriju, odmah će ti postati omiljeno piće foto: Shutterstock

3. Voćni sok ili čaj

Sok od naranče najpopularniji je voćni sok koji se nalazi u crvenoj sangriji, ali kreativniji miksolozi radije odabiru neke nove sastojke: neki umjesto soka koriste čajeve (primjerice, od breskve, zeleni čaj…)

4. Zaslađivači

Možeš napraviti jednostavan sirup (prokuhavanjem jednakih dijelova vode i šećera), ali melasa, javorov sirup i med daju dubinu okusa sangriji. Druga mogućnost je da napraviš voćne sirupe zagrijavanjem i miješanjem dva dijela voćnog soka i jednog dijela šećera dok se ne otope. Ako želiš sangriju bez voća i sjemenki koje plutaju u njoj, ovo je pravi odabir.

 | Author: Engin Akyurt/Pexels Naranče i nar odlični su u sangriji foto: Engin Akyurt/Pexels

5. Formula

Vino plus rakija plus liker od naranče plus voće - to su osnove većine sangrija koje rade poznati majstori koktela. No uz zadržavanje klasike, istodobno se vole poigravati i s okusima sezonskog voća.

Klasična crvena sangria definitivno je najpopularnija, no sve više gostiju najpoznatijih koktel barova u svijetu traži i svježe sezonsko voće. Stoga, sangrija na koncu ne mora biti samo ljetni koktel napitak, nego u njoj možeš uživati tijekom cijele godine – samo mijenjaš sezonske sastojke sangrije!

 | Author: Sangria Senorial/Unsplash Ljenjivci u Španjolskoj mogu kupiti gotovu sangriju, no domaća je uvijek ukusnija foto: Sangria Senorial/Unsplash

Osnovni recept za sangriju

Sastojci:

  • voće, 1-2 šalice
  • vino, 1 butelja
  • likeri, 1/4 - 1/2 šalice
  • žestoka pića, 1/4 - 1/2 šalice
  • sok, 1/4 - 1/2 šalice
  • zaslađivač, 1/8 - 1/4 šalice

Postupak:

  1. Sve sastojke pripremi, i potom dobro izmiješaj.
  2. Posluži dobro ohlađeno.

 | Author: Charlotte May/Pexels Sangria foto: Charlotte May/Pexels

 

Možda vas zanima... Izvrsna sangria za sve dobne skupine Recepti sangrija Možda vas zanima... Kako napraviti savršenu domaću sangriju na dva načina? None Sangria Možda vas zanima... Sangria Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.