Ovaj napitak na bazi vina, o kojem se piše od 200. godine prije Krista, omiljen je s dobrim razlogom. Svjež je, voćan i nevjerojatno svestran – mi bismo rekli - savršeno piće za piknike i zabave!
Rimljani su možda bili prvi koji su pisali o sangriji, ali popularnost joj je počela rasti u SAD-u zahvaljujući Hispanoamerikancima i španjolskim restoranima koji su je služili 40-ih godina prošlog stoljeća. Pojavila se i na Svjetskoj izložbi 1964. i od tada se svako malo vrati 'u modu'.
Na našu sreću, sangria je opet in - i bolja nego ikad. Stoga uz nas otkrij sve tajne kojima pribjegavaju miksolozi i koktel majstori te nauči sve o tome kako napraviti savršenu sangriju.
Anatomija izvrsne sangrije
Već smo ustvrdili kako sangria nije samo vino i voće. To je mješavina vina, žestokih pića, zaslađivača, soka i voća, a miksolozi je vole jer dopušta neograničenu kreativnost.
1. Vino
Baza sangrije počinje s bocom vina. Stručnjaci se slažu da bi vino trebalo biti voćno, kiselo i, ako je crveno, s malo tanina. Slažu se i oko nečeg drugog: prestani koristiti loše vino! Neće ga sangrija učiniti nimalo boljim, baš suprotno.
Odaberi kvalitetno vino (ne mora biti preskupo) koje će ti pomoći da kreiraš izvrsnu sangriju. U Španjolskoj je, primjerice, grenache omiljena sorta vina za sangriju ili pak malbec iz Argentine ili Čilea.
Ako želiš koristiti pjenušac, lako ih je pronaći koja odgovaraju formuli sangrije, jer većina ne sadrži tanine i ima visoku kiselost. Naravno, uvijek možeš upotrijebiti rosé za ružičastu sangriju, ili bijelo vino koje je savršena baza, bez tanina i osvježavajuće kiseline.
2. Alkohol
Alkohol daje strukturu dok balansira slatkoću u sangriji. Također 'kriv' je što sangria traje dulje tako da je ne moraš ispiti u jednom gutljaju – uživaj u pijuckanju i prožimaj njezine arome. Tradicionalna sangria sadrži rakiju (neutralno žestoko piće), ali na tržištu postoji i čitav niz drugih vrsta visokoalkoholnih sastojaka; od votke, preko viskija do gina!
Sangria je najbolja kada je smiksana od više okusa, stoga se nemoj bojati igrati s gorčinom, likerima ili infuziranom votkom kako bi povećala njezinu kompleksnost.
3. Voćni sok ili čaj
Sok od naranče najpopularniji je voćni sok koji se nalazi u crvenoj sangriji, ali kreativniji miksolozi radije odabiru neke nove sastojke: neki umjesto soka koriste čajeve (primjerice, od breskve, zeleni čaj…)
4. Zaslađivači
Možeš napraviti jednostavan sirup (prokuhavanjem jednakih dijelova vode i šećera), ali melasa, javorov sirup i med daju dubinu okusa sangriji. Druga mogućnost je da napraviš voćne sirupe zagrijavanjem i miješanjem dva dijela voćnog soka i jednog dijela šećera dok se ne otope. Ako želiš sangriju bez voća i sjemenki koje plutaju u njoj, ovo je pravi odabir.
5. Formula
Vino plus rakija plus liker od naranče plus voće - to su osnove većine sangrija koje rade poznati majstori koktela. No uz zadržavanje klasike, istodobno se vole poigravati i s okusima sezonskog voća.
Klasična crvena sangria definitivno je najpopularnija, no sve više gostiju najpoznatijih koktel barova u svijetu traži i svježe sezonsko voće. Stoga, sangrija na koncu ne mora biti samo ljetni koktel napitak, nego u njoj možeš uživati tijekom cijele godine – samo mijenjaš sezonske sastojke sangrije!
Osnovni recept za sangriju
Sastojci:
- voće, 1-2 šalice
- vino, 1 butelja
- likeri, 1/4 - 1/2 šalice
- žestoka pića, 1/4 - 1/2 šalice
- sok, 1/4 - 1/2 šalice
- zaslađivač, 1/8 - 1/4 šalice
Postupak:
- Sve sastojke pripremi, i potom dobro izmiješaj.
- Posluži dobro ohlađeno.