Recepti 05. svibnja 2022.

Meka rolada s ricottom i lososom kao stvorena za proljetne dane

foto: Zrinka Zekulić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristi okuse proljeća i pripremi slasnu roladu po receptu naše Gastrolovke Zrinke Zekulić

Proljeće nam je napokon stiglo, a s njime i šareni i ukusni proljetni recepti. Malo tko može odoljeti svježim namirnicama koje donosi nova sezona, a najviše ih volimo spajati u slasne zalogaje koje ćemo podijeliti s najdražima, na nedjeljnom ručku ili možda sunčanom pikniku u parku. Osim sočnim voćem i povrćem, proljeće je obilježeno okusima kremastih sireva, ribom, svježim jajima i mirisnim začinima.

Naša Gastrolovka Zrinka Zekulić, autorica bloga "Gladuša", iskoristila je sve te ukusne namirnice kako bi pripremila pravu proljetnu deliciju. Dimljeni losos savršeno sljubljen s ricottom i parmezanom, omotan mekim tijestom od batata i pirovog brašna, bit će tvoje novo najdraže proljetno jelo. Ova lagana rolada oduševit će te ne samo kombinacijom okusa nego i jednostavnošću pripreme zato brzo kreni po namirnice u Eurospin, zasuči rukave, obuci pregaču i kreni s pripremom.

 | Author: Zrinka Zekulić  Rolada od batata s ricottom i dimljenim lososom; foto: foto: Zrinka Zekulić

Savršena proljetna rolada s ricottom i dimljenim lososom 

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g batata s korom
  • 350 g pirovog brašna + još po potrebi
  • 1 cijelo jaje + 1 žumanjak
  • Don Jerez muškatni oraščić (po želji)
  • 1 žlica Podere del Conte maslinovog ulja
  • Sol

Za premaz:

  • Pascoli Italiani parmezan
  • 1 žumanjak

Za nadjev:

  • 500 g Land ricotte
  • 100 g Varia Gusto kiselih krastavaca
  • 1 žličica Don Jerez suhog vlasca
  • 20 g narendanog Pascoli Italiani parmezana
  • 150 g dimljenog lososa
  • Papar
  • Sol

 | Author: Zrinka Zekulić Naša Gastrolovka Zrinka Zekulić, autorica bloga "Gladuša", iskoristila je sve te svježe namirnice kako bi pripremila pravu proljetnu deliciju; foto: foto: Zrinka Zekulić

Priprema:

  1. Batate skuhaj s korom. Kada omekšaju, pusti da se ohlade i oguli. Moraju biti hladni za daljnji postupak.
  2. Zgnječi batate da nema komadića, kako bi ih lakše razvaljala.
  3. Dodaj jaje, začine, brašno i maslinovo ulje. Po potrebi dodaj pirovog brašna, ali pazi da ne presušiš tijesto.
  4. Ovisno o vrsti batata, dodaj brašno dokle god se tijesto ne prestane lijepiti. Pokrij tijesto plastičnom folijom da se ne suši dok pripremiš nadjev.
  5. Pomiješaj ricottu, nasjeckane kisele krastavce, vlasac, sol i papar te naribaj parmezan i sve dobro izmiješaj.
  6. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj krpi na debljinu oko 2 cm. Namaži nadjevom po cijeloj površini, poslaži fete dimljenog lososa i zamotaj u rolu. Premaži žumanjkom.
  7. Peci na 180 stupnjeva s ventilacijom, oko 30 minuta.
  8. Kada roladu izvadiš iz pećnice, možeš još dodati malo parmezana po vrhu.
  9. Neka se malo ohladi prije rezanja i uživaj u okusima proljeća. 

Dobar tek!

 | Author: Zrinka Zekulić  Rolada od batata s ricottom i dimljenim lososom; foto: foto: Zrinka Zekulić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.