Proljeće nam je napokon stiglo, a s njime i šareni i ukusni proljetni recepti. Malo tko može odoljeti svježim namirnicama koje donosi nova sezona, a najviše ih volimo spajati u slasne zalogaje koje ćemo podijeliti s najdražima, na nedjeljnom ručku ili možda sunčanom pikniku u parku. Osim sočnim voćem i povrćem, proljeće je obilježeno okusima kremastih sireva, ribom, svježim jajima i mirisnim začinima.
Naša Gastrolovka Zrinka Zekulić, autorica bloga "Gladuša", iskoristila je sve te ukusne namirnice kako bi pripremila pravu proljetnu deliciju. Dimljeni losos savršeno sljubljen s ricottom i parmezanom, omotan mekim tijestom od batata i pirovog brašna, bit će tvoje novo najdraže proljetno jelo. Ova lagana rolada oduševit će te ne samo kombinacijom okusa nego i jednostavnošću pripreme zato brzo kreni po namirnice u Eurospin, zasuči rukave, obuci pregaču i kreni s pripremom.
Savršena proljetna rolada s ricottom i dimljenim lososom
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g batata s korom
- 350 g pirovog brašna + još po potrebi
- 1 cijelo jaje + 1 žumanjak
- Don Jerez muškatni oraščić (po želji)
- 1 žlica Podere del Conte maslinovog ulja
- Sol
Za premaz:
- Pascoli Italiani parmezan
- 1 žumanjak
Za nadjev:
- 500 g Land ricotte
- 100 g Varia Gusto kiselih krastavaca
- 1 žličica Don Jerez suhog vlasca
- 20 g narendanog Pascoli Italiani parmezana
- 150 g dimljenog lososa
- Papar
- Sol
Priprema:
- Batate skuhaj s korom. Kada omekšaju, pusti da se ohlade i oguli. Moraju biti hladni za daljnji postupak.
- Zgnječi batate da nema komadića, kako bi ih lakše razvaljala.
- Dodaj jaje, začine, brašno i maslinovo ulje. Po potrebi dodaj pirovog brašna, ali pazi da ne presušiš tijesto.
- Ovisno o vrsti batata, dodaj brašno dokle god se tijesto ne prestane lijepiti. Pokrij tijesto plastičnom folijom da se ne suši dok pripremiš nadjev.
- Pomiješaj ricottu, nasjeckane kisele krastavce, vlasac, sol i papar te naribaj parmezan i sve dobro izmiješaj.
- Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj krpi na debljinu oko 2 cm. Namaži nadjevom po cijeloj površini, poslaži fete dimljenog lososa i zamotaj u rolu. Premaži žumanjkom.
- Peci na 180 stupnjeva s ventilacijom, oko 30 minuta.
- Kada roladu izvadiš iz pećnice, možeš još dodati malo parmezana po vrhu.
- Neka se malo ohladi prije rezanja i uživaj u okusima proljeća.
Dobar tek!