Da je osoba, bila bi najbolja frendica koja točno zna kako popraviti dan. Dobra pašta ima tu moć izmamiti osmijeh na licu i usrećiti. A u ovoj verziji ćeš je obožavati
Ponekad je za savršen obrok potreban samo jedan lonac i nekoliko osnovnih sastojaka. Punjena tjesteninau obliku školjki (conchiglioni rigati) s ricottom svojevrsni je sinonim za comfort food – kremasta, aromatična i nevjerojatno jednostavna za pripremu. Umjesto klasične verzije iz pećnice, ova varijanta se priprema na štednjaku, štedeći vrijeme i energiju, bez žrtvovanja bogatog okusa.
Conchiglioni rigati ili školjkasta tjestenina
foto: Canva
Tajna recepta je u balansu – nježne školjke pune se kremastim nadjevom od ricotte i svježeg sira, aromatizirane mješavinom talijanskih začina i češnjaka. Složene u bogat sloj gotovog umaka od rajčice, posute parmezanom i lagano kuhane pod poklopcem, postaju savršeno mekane, ali zadržavaju potrebnu strukturu.
Što poslužiti uz ovo jelo?
Dok se školjke kuhaju, pripremi jednostavnu salatu od mješavine svježeg špinata ili rimske salate, uz dodatak cherry rajčica, krastavaca i mrkve. Za preljev koristi maslinovo ulje i crveni vinski ocat uz malo soli i papra.
Ako želiš potpuni obrok, prepolovi baguette, premaži ga omekšanim maslacem i češnjakom, zatim ga kratko tostiraj dok ne postane hrskav. Preostale školjke spremi u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj do 3 dana.
Školjke tjestenina punjene ricottom
foto: Girl with the Iron Cast®️/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Školjke tjestenina punjene ricottom
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Školjke - tjestenina
350
g
Ricotta
1,50
šalica
Svježi kravlji sir
1,50
šalica
Talijanska mješavina začina
2
žličica
Češnjak u prahu
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Marinara umak
700
g
Parmezan
0,50
šalica
Svježi peršin
2
žlica
Chili u prahu
1
prstohvat
Postupak
U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu. Dodaj tjesteninu u obliku krupnijih školjki, dobro promiješaj i kuhaj dok ne budu al dente, prema uputama na pakiranju, 8-10 minuta, povremeno miješajući.
Ocijedi školjke i isperi ih hladnom vodom. Položi ih na čistu kuhinjsku krpu ili složene papirnate ručnike da se osuše.
U međuvremenu pripremi nadjev. U srednjoj zdjeli pomiješaj ricottu i svježi sir s talijanskim začinima, češnjakom u prahu, solju i paprom.
Na dno velike tave ulij marinara umak i postavi je blizu radne površine. Svaku školjku napuni sa 2 žlice smjese sira i složi je u umak.
Ponavljaj dok ne napuniš sve školjke, zatim tavu premjesti na štednjak. Zagrij na srednje jakoj vatri i pospi parmezanom po vrhu.
Veliki komad aluminijske folije namaži uljem i pokrij tavu (namazana strana prema dolje), ostavljajući mali prostor u sredini kako folija ne bi dodirivala sir.
Smanji vatru na srednje nisku i kuhaj dok se sir ne otopi, 5-10 minuta. Pusti da odstoji poklopljeno 5 minuta, zatim ukrasi peršinom i posluži. Ostatke čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.
Ovo jelo možeš zamrznuti do 2 mjeseca. Za najbolji rezultat, zamrzni školjke od tjestenine prije kuhanja u umaku. Jelo podgrijavaj na laganoj vatri na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici uz dodatak malo umaka kako bi ostalo sočno. Jelu se može dodati i razno svježe začinsko bilje.