Recepti 31. ožujka 2021.

Slasna uskrsna plata bit će zvijezda tvog blagdanskog stola!

foto: Nasja Duplančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog Uskrsa iznenadi najmilije slasnom (i fotogeničnom) platom s proljetnim namirnicama i omiljenim okusima Zvijezda Delikates majoneze...

Ako si u potrazi za jelima koja će krasiti tvoj blagdanski stol, na pravom si mjestu! Plata sa šunkom, rotkvicama, mladim lukom, šparogama i jajima, uz dodatak umaka od Zvijezda majoneze, odličan je izbor za uskrsni doručak, ručak ili večeru. 

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

Sastojci:

Za uskrsnu platu:

  • 150 g  šunke
  • 100 g pršuta
  • rotkvice
  • 5-6 mladih mrkvi
  • 2 vezice šparoga
  • 6 kuhanih jaja

Za umak:

  • 2 mlada luka
  • 300 ml kiselog vrhnja ili 350 g svježeg kravljeg sira
  • 2 žlice Zvijezda Delikates majoneze
  • prstohvat soli 
  • 2 žlice ribanog hrena
  • 1 žlica peršinovog lišća

 | Author: Nasja Duplančić foto: Nasja Duplančić

 

Postupak:

  1. Jaja stavi u lonac hladne vode, dodaj prstohvat soli pa kuhaj na laganoj vatri do vrenja.
  2. Kad voda proključa, ugasi vatru. Pusti jaja još 8-10 minuta u vrućoj vodi.
  3. Sada ih izvadi i prelij hladnom vodom. Nakon što su se jaja ohladila, oguli im koru.
  4. Mladu mrkvu oguli pa ju stavi u lim za pečenje. Posoli, dodaj šareni papar i malo maslinovog ulja pa ih peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
  5. Šparogama odlomi donji, tvrdi dio stabljike. Operi ih. Lonac s vodom zagrij do vrenja. Posoli pa ubaci šparoge da se kuhaju najviše 3 minute. Izvadi ih i isperi kroz mlaz hladne vode. Uzimaj 3 šparoge pa ih složi u buketić tako da ih omotaš šnitom pršuta.
  6. Slaži buketiće na lim za pečenje. Pokapaj s malo maslinovog ulja i peci ih još 4 minute na 250 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.

Umak:

  1. U zdjelu stavi vrhnje ili jednaku količinu svježeg kravljeg sira, dodaj 2 žlice Zvijezda Delikates majoneze, mladi luk narezan na kolutove, nasjeckani peršin, hren, sol, papar i sve dobro promiješaj.
  2. Stavi umak u hladnjak da se stisne.
  3. Šnite šunke puni s umakom i svaku zarolaj.
  4. Ostatak umaka serviraj u zdjelicu kao prilog mrkvi, šparogama i jajima.
  5. Na platu slaži šparoge s pršutom, rolice sa šunkom, kuhana jaja, narezane rotkvice i umak.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.