gastro postao
Ovog Uskrsa iznenadi najmilije slasnom (i fotogeničnom) platom s proljetnim namirnicama i omiljenim okusima Zvijezda Delikates majoneze...
Ako si u potrazi za jelima koja će krasiti tvoj blagdanski stol, na pravom si mjestu! Plata sa šunkom, rotkvicama, mladim lukom, šparogama i jajima, uz dodatak umaka od Zvijezda majoneze, odličan je izbor za uskrsni doručak, ručak ili večeru.
Sastojci:
Za uskrsnu platu:
- 150 g šunke
- 100 g pršuta
- rotkvice
- 5-6 mladih mrkvi
- 2 vezice šparoga
- 6 kuhanih jaja
Za umak:
- 2 mlada luka
- 300 ml kiselog vrhnja ili 350 g svježeg kravljeg sira
- 2 žlice Zvijezda Delikates majoneze
- prstohvat soli
- 2 žlice ribanog hrena
- 1 žlica peršinovog lišća
Postupak:
- Jaja stavi u lonac hladne vode, dodaj prstohvat soli pa kuhaj na laganoj vatri do vrenja.
- Kad voda proključa, ugasi vatru. Pusti jaja još 8-10 minuta u vrućoj vodi.
- Sada ih izvadi i prelij hladnom vodom. Nakon što su se jaja ohladila, oguli im koru.
- Mladu mrkvu oguli pa ju stavi u lim za pečenje. Posoli, dodaj šareni papar i malo maslinovog ulja pa ih peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
- Šparogama odlomi donji, tvrdi dio stabljike. Operi ih. Lonac s vodom zagrij do vrenja. Posoli pa ubaci šparoge da se kuhaju najviše 3 minute. Izvadi ih i isperi kroz mlaz hladne vode. Uzimaj 3 šparoge pa ih složi u buketić tako da ih omotaš šnitom pršuta.
- Slaži buketiće na lim za pečenje. Pokapaj s malo maslinovog ulja i peci ih još 4 minute na 250 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.
Umak:
- U zdjelu stavi vrhnje ili jednaku količinu svježeg kravljeg sira, dodaj 2 žlice Zvijezda Delikates majoneze, mladi luk narezan na kolutove, nasjeckani peršin, hren, sol, papar i sve dobro promiješaj.
- Stavi umak u hladnjak da se stisne.
- Šnite šunke puni s umakom i svaku zarolaj.
- Ostatak umaka serviraj u zdjelicu kao prilog mrkvi, šparogama i jajima.
- Na platu slaži šparoge s pršutom, rolice sa šunkom, kuhana jaja, narezane rotkvice i umak.
U slast!