Recepti 14. veljače 2024.

Slatka kao ljubav - Pavlova torta s jagodama, malinama i kupinama

foto: Tanja Pastuović Klaić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nema bolje geste iskazivanja ljubavi od slasnog deserta, a recept za jednu takvu romantičnu deliciju ima blogerica Tanja Pastuović Klaić.

Iako se slažemo da ljubav treba iskazivati svaki dan, ne samo na Dan zaljubljenih, ipak ga volimo obilježiti na poseban način. Gastrolovka Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga "COOKam i guštam" ima savršenu ideju kako zasladiti ovaj poseban dan, a pomoću METRO Chef namirnica tu je ideju i ostvarila. Pavlova torta omiljena je u svim izvedenicama, a u ovom slučaju ju osim prhkih beze kora krase i maline, jagode i kupine - ne može romantičnije!

Sastojci za beze kore:

  • 5 bjelanjka METRO Chef
  • Prstohvat soli
  • 250 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žličice gustina

Sastojci za kremu:

  • 5 žumanjaka METRO Chef
  • 100 g šećera
  • 60 g gustina
  • 500 ml mlijeka METRO Chef
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 20 g maslaca

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Dekoracija:

Sastojci za preljev:

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 130 °C.
  2. Lim obložite papirom za pečenje.
  3. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg uz postupno dodavanje šećera.
  4. Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.
  5. Kada se šećer u bjelanjcima potpuno otopio, dodajte limunov sok i gustin pa sve još dobro promiješajte.
  6. Smjesu od bjelanjaka (meringu) prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug promjera oko 22 cm.
  7. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 90 minuta na 130°C.
  8. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.
  9. Pripremite kremu. U loncu zagrijte mlijeko.
  10. U zdjeli umutite žumanjke i šećer, kad smjesa poblijedi dodajte ekstrakt vanilije i gustin pa sve promiješajte.
  11. U žumanjke dodajte malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u lonac s preostalim mlijekom.
  12. Uz miješanje kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte maslac i energično promiješajte.
  13. Kremu pokrijte prozirnom folijom, tako da je folija priljubljena uz kremu i ostavite da se ohladi.
  14. Pripremite preljev. U manji lonac stavite maline, kupine i jagode, pošećerite i dodajte malo vode i limunovog soka pa kuhajte 5 do 7 minuta, zatim maknite s vatre, izmiksajte pa propasirajte i ostavite da se ohladi.
  15. Vrhnje za šlag mutite dok ne postane čvrsto.
  16. Na ohlađenu beze koru nanesite kremu, po kremi rasporedite šlag, pa dodajte jagode, maline i kupine.
  17. Na kraju dodajte ohlađeni voćni preljev i poslužite.

 | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.