gastro postao
Umjesto kiflica, pripremite nešto jednostavnije pužiće pa uživajte u mekom pecivu koje će vas osvojiti već na prvi griz.
Efektna, a tako jednostavna za pripremu, ova peciva osvajaju na prvi pogled. Zbog dodatka maslaca bit će meka i topiti se u ustima. Baš poput kroasana, lagano će se listati, a pospete li ih prije pečenja sezamom ili kimom, dobit će poseban izgled zbog kojeg će biti još privlačnije. Za slatku verziju, smanjite sol, a kad su pužići gotovi pospite ih šećerom u prahu.
Upustite se u pripremu ovih jednostavnih peciva, a onda u njima uživajte uz koju žlicu domaćeg džema ili pak kakav fini sir.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 1 svježi kvasac
- 200 ml mlijeka
- 200 g maslaca
- 1 žličica šećera
- 1 jaje
- Sol
Priprema:
- Kvasac rastopite u toplom mlijeku, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna.
- Pomiješajte i pustite oko 20 minuta da se digne.
- U posudi pripremite prosijano brašno i dobro posolite.
- Otopite pola maslaca pa ga uz kvasac ubacite u brašno.
- Zamijesite tijesto i pustite da se diže barem sat vremena.
- Za to vrijeme otopite ostatak maslaca.
- Kada se tijesto diglo, podijelite ga u četiri loptice.
- Razvaljajte svaku lopticu i premažite je otopljenim maslacem pa ih slažite jednu na drugu.
- Pritisnite ih valjkom kako bi se bolje povezale, još malo razvaljajte, zarolajte i režite na kolutiće.
- Kolutiće posložite u kalup, premažite razmućenim jajem i pecite na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Dobar tek!