Recepti Desert 13. svibnja 2024.

SLATKO JUTRO Palačinke s kavom i čokoladom

Desert
45 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Palačinke s kavom i čokoladom
Palačinke s kavom i čokoladom
foto: Instagram @tostylzycia
Ima trenutaka kada ti se ništa ne da… Rješenje je da te netko pozove na ove slasne palačinke s kavom i čokoladom. Dobar dan je zajamčen!

Dođi na palačinke! Ima li pozivnice koja bolje zvuči? U ovom slučaju, zovemo te na crêpes, tanke i delikatne francuske palačinke. Ova delicija lako se prilagođava različitim punjenjima, od slatkih do slanih, što ih čini idealnim izborom za sve – od brzih doručaka do sofisticiranih deserta.

Simbol francuske kuhinje

Iako su crêpes izvorno iz francuske regije Bretanje, gdje su se pravile od heljdina brašna, njihova popularnost brzo je rasla. Tradicionalno ih se smatralo jelom siromašnih, ali su zbog mogućnosti obogaćivanja raznim dodacima našli put do stolova francuske aristokracije.

Danas crêpes zauzimaju posebno mjesto u srcima Francuza, a La Chandeleur, poznat kao festival palačinki, jedan je od dana kada se ova tradicija posebno slavi.

 | Author: Shutterstock Slane ili slatke, palačinke su omiljena poslastica foto: Shutterstock

Svestranost i priprema

Jednostavnost pripreme omogućava svakome da se okuša u pravljenju ove delikatese. Miješajući osnovne sastojke poput mlijeka, jaja, brašna i malo šećera, dobiva se tijesto koje se zatim tanko izlijeva na vruću tavicu.

Pečene crêpes mogu se puniti na bezbroj načina, od klasičnih slatkih varijacija s Nutellom ili voćem do slanih s raznim sirevima i začinskim biljem.

Globalni utjecaj

Dok su crêpes duboko ukorijenjene u francuskoj kulturi, njihova popularnost proširila se diljem svijeta. Od talijanskih crespelle do latinoameričkih arepa i tortilla, svaka kultura ima svoju varijantu ove popularne delicije.

Više od običnog jela, crêpe su prilika za kreativnost i umjetničko izražavanje na tanjuru. Ova je verzija za slatko razbuđivanje – s kavom i čokoladom. Javi nam dojmove!

Ne gasi ekran dok kuham

Palačinke s kavom i čokoladom
45 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brašno 1 šalica
  • Kakao prah 2 žlica
  • Instant kava 1 žlica
  • Šećer kristal 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Jaje 3 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Mlijeko 1 šalica
  • Maslac 2 žlica
  • Vrhnje za šlag 1,75 šalica
  • Šećer u prahu 0,25 šalica
  • Instant kava 1 žlica
  • Tamna čokolada 0,75 šalica
  • Vrhnje za šlag 1 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kakao prah, 1 žlicu instant kave, šećer i sol te dobro promiješaj. U odvojenoj srednje velikoj zdjeli umuti jaja. Dodaj 1 žličicu ekstrakta vanilije, mlijeko i ½ šalice hladne vode u jaja te dobro umuti.


  2. Smjesu s jajima ulij u zdjelu sa suhim sastojcima, miješajući dok ne dobiješ glatko tijesto. Tijesto prebaci u hladnjak na najmanje 30 minuta.


  3. Pripremi kremu od kave: U veliku zdjelu dodaj 1 i ¾ šalice slatkog vrhnja, šećer u prahu i 1 žličicu instant kave. Miješaj 1-2 minute dok tekstura ne postane glatka i mekana. Kremu spremi u hladnjak dok je ne zatrebaš.


  4. Pripremi čokoladni umak: U vatrostalnu posudu dodaj komadiće tamne čokolade. Jednu šalicu slatkog vrhnja, odnosno vrhnja za šlag, ulij u malu posudu i zagrijavaj u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 15 sekundi dok ne postane vruće, ali ne i kipuće. 


  5. Prelij vruće vrhnje preko čokolade, dodaj žličicu ekstrakta od vanilije i miješaj vilicom dok se čokolada ne otopi i umak ne postane glatka smjesa. Ostavi sa strane.


  6. Pečenje palačinki: U tavi za palačinke (ili širokoj, plitkoj tavi), na srednje jakoj vatri, otopi malo maslaca. Kada maslac počne "cvrčati", dodaj otprilike ¼ šalice tijesta u tavu i brzo okreći tavu kako bi tijesto ravnomjerno prekrilo njezinu površinu.


  7. Peci palačinku 1-2 minute, zatim je okreni špatulom. Peci drugu stranu još 30-60 sekundi. Prebaci palačinku na tanjur i ponovi postupak s preostalim tijestom.


  8. Na polovicu svake palačinke stavi žlicu kreme od kave i prelij čokoladnim umakom, zatim preklopi palačinke. Prelij dodatnim čokoladnim umakom i posluži odmah.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

1066 kcal

53 %

MASTI

85,60 g

118 %

KOLESTEROL

346,80 g

115 %

UH

58,70 g

21 %

PROTEINI

17,90 g

35 %

Isprobaj i ove recepte za palačinke!

čokoladna rolada od palačinki Možda vas zanima... NOVI SLATKI HIT Rolada od palačinki, i to – čokoladna! Recepti Palačinke s trešnjama Možda vas zanima... Francuski chic: Bretonske palačinke s trešnjama Recepti Bakini kolači Možda vas zanima... Omiljeni slatki recepti vratit će te u djetinjstvo Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:39 13. Svibanj 2024.

    mljac