Recepti 08. lipnja 2015.

Souffle od jagoda sa semifreddom od avokada

Souffle od jagoda sa semifreddom od avokada
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Sastojci za souffle

  • rastopljeni maslac za premazivanje kalupa
  • 300 g jagoda
  • 2 žlica limunovog soka
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 1 žlica gustina
  • 2 žlica vode
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli

Sastojci za semifreddo

  • 3 jaja
  • 2 žumanjka
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 220 g šećera u prahu
  • 450 ml vrhnja za šlag
  • 2 avokada
  • 4 žlica limunovog soka
  • komadići pistacija, narezane jagode

Priprema

  1. Za semifreddo jaja, žumanjke, vaniliju i šećer staviti na paru i miksati 6-8 min. Ostaviti sa strane da se ohladi. Avokado sa limunom izmiksati u kašu. Vrhnje istući u čvrsti šlag. Te tri smjese povezati špatulom, dodati pistacije i jagode te staviti u duguljasti kalup zapremine od 2 l i u zamrzivač da se stisne.
  2. Za souffle jagode izmiksati te ih staviti na vatru sa 50 g šećera u prahu, bourbon vanilin šećerom i 2 žlice limunovog soka dok ne prokuha. Odvojiti par žlica za serviranje. Zatim dodati gustin pomiješan sa vodom, još kratko prokuhati i staviti sa strane da se ohladi. Bitno je da smjesa ne bude pretekuća.
  3. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Kalupe (remekine) premazati rastopljenim maslom te posuti šećerom u prahu i staviti u hladnjak.
  4. Bjelanjke izmiksati sa prsohvatom soli u lagani snijeg, te u par navrata dodati 70g šećera u prahu i miksati dok se ne dobije čvrsti sjajni snijeg, ali ne treba dugo. Bjelanjke pomiješati špatulom sa pireom od jagoda. Staviti smjesu u kalupe, poravnati vrh te staviti peći 12-14 min dok se souffle ne digne.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.