gastro postao
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Sastojci za souffle
- rastopljeni maslac za premazivanje kalupa
- 300 g jagoda
- 2 žlica limunovog soka
- 120 g šećera u prahu
- 1 bourbon vanilin šećer
- 1 žlica gustina
- 2 žlica vode
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
Sastojci za semifreddo
- 3 jaja
- 2 žumanjka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 220 g šećera u prahu
- 450 ml vrhnja za šlag
- 2 avokada
- 4 žlica limunovog soka
- komadići pistacija, narezane jagode
Priprema
- Za semifreddo jaja, žumanjke, vaniliju i šećer staviti na paru i miksati 6-8 min. Ostaviti sa strane da se ohladi. Avokado sa limunom izmiksati u kašu. Vrhnje istući u čvrsti šlag. Te tri smjese povezati špatulom, dodati pistacije i jagode te staviti u duguljasti kalup zapremine od 2 l i u zamrzivač da se stisne.
- Za souffle jagode izmiksati te ih staviti na vatru sa 50 g šećera u prahu, bourbon vanilin šećerom i 2 žlice limunovog soka dok ne prokuha. Odvojiti par žlica za serviranje. Zatim dodati gustin pomiješan sa vodom, još kratko prokuhati i staviti sa strane da se ohladi. Bitno je da smjesa ne bude pretekuća.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Kalupe (remekine) premazati rastopljenim maslom te posuti šećerom u prahu i staviti u hladnjak.
- Bjelanjke izmiksati sa prsohvatom soli u lagani snijeg, te u par navrata dodati 70g šećera u prahu i miksati dok se ne dobije čvrsti sjajni snijeg, ali ne treba dugo. Bjelanjke pomiješati špatulom sa pireom od jagoda. Staviti smjesu u kalupe, poravnati vrh te staviti peći 12-14 min dok se souffle ne digne.