Ako misliš da su banana kruh i vafle svatko za sebe odlični, čekaj dok ih ne spojiš u jedno
Zanimljivo je da su vafle nastale još u srednjem vijeku, a prvi kalupi za njih bili su toliko teški da su ih grijali izravno na vatri. Danas je sve puno jednostavnije – potrebno ti je samo nekoliko sastojaka i vruć pekač, a doručak iz snova je spreman u tren oka.
Najbolje (pre)zrele banane
Ove vafle donose najbolje od oba svijeta – hrskavu koricu, mekanu unutrašnjost i bogat okus zrelih banana uz dodatak cimeta i čokolade. Nema boljeg načina da započneš dan! Koristi što zrelije banane – one tamne jer imaju najbolju prirodnu slatkoću i aromu. I nemoj pretjerati s miješanjem smjese, inače će vafle ispasti previše gusti.
Za ovaj recept idealne su prezrele banane
foto: Duane Mendes/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Banana Bread vafli
35 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Brašno
210
g
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
1
žličica
Cimet
0,25
žličica
Banana
3
kom
Jaje
2
kom
Smeđi šećer
110
g
Šećer
100
g
Kiselo vrhnje
0,50
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Maslac
0,50
šalica
Čokolada - komadići
0,50
šalica
Javorov sirup
...
Postupak
Zagrij pekač za vafle i lagano ga namaži uljem.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i cimet dok se svi sastojci ne sjedine.
U drugoj velikoj zdjeli zgnječi banane. Dodaj jaja, smeđi i bijeli šećer, kiselo vrhnje i vaniliju, pa sve dobro izmiješaj pjenjačom dok ne postane glatko. Polako umiješaj otopljeni maslac.
Postupno dodaj suhe sastojke u smjesu banana i nježno miješaj dok se ne sjedini. Na kraju umiješaj komadiće čokolade.
Ulij 1/2 šalice smjese u pekač za vafle (ako je potrebno, ravnomjerno je rasporedi). Zatvori poklopac i peci dok ne postane zlatno smeđe s obje strane, oko 3 do 5 minuta, ovisno o jačini pekača. Premjesti na tanjur i ponovi postupak s ostatkom smjese.
Posluži vafle s narezanim bananama i javorovim sirupom sa strane.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
530 kcal
26 %
MASTI
23,00 g
31 %
KOLESTEROL
0,08 g
0 %
UH
77,00 g
28 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Ako ti ostane vafla (što je malo vjerojatno), pusti ih da se potpuno ohlade, posloži u jednom sloju na tanjur ili pleh i zamrzni. Kad se stvrdnu, prebaci ih u hermetičku posudu ili vrećicu, istisni što je više moguće zraka i spremi u zamrzivač. Ostat će svježi nekoliko mjeseci, a najbolji način podgrijavanja je u tosteru ili pećnici.