Recepti Doručak 05. ožujka 2025.

Spoj vafla i kruha od banane za savršen doručak

Doručak
35 MIN
10 MIN
6
JEDNOSTAVNO
banana bread vafli
Banana bread vafli
foto: RecipeGirl/Pinterest
Ako misliš da su banana kruh i vafle svatko za sebe odlični, čekaj dok ih ne spojiš u jedno

Zanimljivo je da su vafle nastale još u srednjem vijeku, a prvi kalupi za njih bili su toliko teški da su ih grijali izravno na vatri. Danas je sve puno jednostavnije – potrebno ti je samo nekoliko sastojaka i vruć pekač, a doručak iz snova je spreman u tren oka.

Najbolje (pre)zrele banane

Ove vafle donose najbolje od oba svijeta – hrskavu koricu, mekanu unutrašnjost i bogat okus zrelih banana uz dodatak cimeta i čokolade. Nema boljeg načina da započneš dan! Koristi što zrelije banane – one tamne jer imaju najbolju prirodnu slatkoću i aromu. I nemoj pretjerati s miješanjem smjese, inače će vafle ispasti previše gusti.

prezrele banane | Author: Duane Mendes/Pexels Za ovaj recept idealne su prezrele banane foto: Duane Mendes/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Banana Bread vafli
35 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Brašno 210 g
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Cimet 0,25 žličica
  • Banana 3 kom
  • Jaje 2 kom
  • Smeđi šećer 110 g
  • Šećer 100 g
  • Kiselo vrhnje 0,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Maslac 0,50 šalica
  • Čokolada - komadići 0,50 šalica
  • Javorov sirup
  • ...
Postupak
  1. Zagrij pekač za vafle i lagano ga namaži uljem.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i cimet dok se svi sastojci ne sjedine.


  3. U drugoj velikoj zdjeli zgnječi banane. Dodaj jaja, smeđi i bijeli šećer, kiselo vrhnje i vaniliju, pa sve dobro izmiješaj pjenjačom dok ne postane glatko. Polako umiješaj otopljeni maslac.

    Postupno dodaj suhe sastojke u smjesu banana i nježno miješaj dok se ne sjedini. Na kraju umiješaj komadiće čokolade.


  4. Ulij 1/2 šalice smjese u pekač za vafle (ako je potrebno, ravnomjerno je rasporedi). Zatvori poklopac i peci dok ne postane zlatno smeđe s obje strane, oko 3 do 5 minuta, ovisno o jačini pekača. Premjesti na tanjur i ponovi postupak s ostatkom smjese.


  5. Posluži vafle s narezanim bananama i javorovim sirupom sa strane.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

530 kcal

26 %

MASTI

23,00 g

31 %

KOLESTEROL

0,08 g

0 %

UH

77,00 g

28 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Ako ti ostane vafla (što je malo vjerojatno), pusti ih da se potpuno ohlade, posloži u jednom sloju na tanjur ili pleh i zamrzni. Kad se stvrdnu, prebaci ih u hermetičku posudu ili vrećicu, istisni što je više moguće zraka i spremi u zamrzivač. Ostat će svježi nekoliko mjeseci, a najbolji način podgrijavanja je u tosteru ili pećnici.

Isprobaj i ove recepte za preukusne vafle!

slani vafli Možda vas zanima... SLANI VAFLI S batatom, sirom ili mladim lukom? Recepti Vafli Možda vas zanima... BELGIJSKI VAFLI Imamo recept za prste polizati Recepti slani vafli Možda vas zanima... Vafli sa sirom - slastan doručak za pamćenje Recepti Croffle - savršen spoj kroasana i vafla Možda vas zanima... Vrijeme je za CROFFLE - savršen spoj kroasana i vafla Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.