Kako je Metro Cash & Carry nedavno uveo Metro Foodie Club karticu, za fizičke i pravne osobe odlučili smo šoping obaviti baš tamo. Do sada nismo imali tu mogućnost, a zanimanje za Metro postoji već jako dugo. Naime, u razgovorima s našim kolegama koji imaju otvorene obrte, često na pitanje gdje si uspio kupiti neku specifičnu namirnicu, koja je teško dostupna bilo gdje drugdje - Metro je bio odgovor. Žablji kraci, janjeći kare, klice, crnilo od sipe, vrhunski tanjuri sve je to što Metro nudi, a teško je dostupno u drugim trgovinama. Tako smo blagdansku kupovinu ove godine odradili u Metrou, a u nastavku pročitaj recept za šubarice i što prije izradi svoju Metro Foodie Club karticu!
Šubarice su jedan od onih deserta koje ili jednostavno radiš za blagdane, i uvijek su na popisu slastica koji se tradicionalno pripremaju uoči blagdana, ili ih uopće ne radiš. Ja sam od onih koji šubarice rade svake godine jer pregršt silnih čokoladnih i orašastih kolačića uvijek treba malo uravnotežiti kremastim receptom od kokosa.
Kada kažem „ili ih uopće ne radiš“, ne mislim pritom da je to neukusan kolač već bih prije rekla da je to kolač koji iziskuje podosta truda i vremena pa svi koji preskoče pripremu zapravo već znaju kod koje susjede ili prijatelja će zadovoljiti svoj gušt. Kako smo ove godine pod nešto drugačijim okolnostima nego inače, pa neće biti druženja, odlučila sam recept za male šubarice prenamijeniti u tortu.
U nastavku slijedi recept koji se godinama priprema u mojoj obitelji. Biskviti se peku u dva protvana veličine 30 x 40 cm, a količina je dovoljna za 30-ak malenih šubarica. Također je dovoljna i za pripremu bogate torte u kalupu promjera 20 cm. Mjere su starinske, na jušnu žlicu, što dodatno pojednostavljuje pripremu.
Sastojci za jedan biskvit:
- 2 jaja
- 9 žlica šećera
- 9 žlica ulja
- 9 žlica mlijeka
- 9 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo
- 1 žlica kakaa (samo za drugi biskvit)
Napomena: Za pripremu torte trebat će ti dva biskvita. Imaj na umu da samo u jedan trebaš dodati žlicu kakaa.
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 3 žlice gustina
- 100 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
- kokos za ukrašavanje
- čokolada za kuhanje
Postupak:
- Izmiksaj cijela jaja tako da im postepeno dodaš prvo šećer, a zatim mlijeko, ulje i na kraju prosijano brašno i prašak za pecivo. Isti postupak ponovi i za drugi biskvit, samo dodaj još i žlicu gorkog kakaa.
- Biskvit peci 15-ak minuta na 180 °C. Provjeri čačkalicom je li pečen.
- Kremu kuhaj tako da u 400 ml kipućeg mlijeka dodaš tri žlice gustina umućenog u preostalo, hladno mlijeko. Miješaj kako ne bi nastale grudice i kuhaj dok se ne zgusne.
- U ohlađenu kremu dodaj listiće maslaca i šećer u prahu pa dobro izmiksaj.
- 5. Biskvite spoji kremom pa cijelu tortu premaži istom. Rukama bočno utapkaj kokos te po želji prelij glazurom od čokolade.
- Za glazuru u 100 g čokolade dodaj žlicu mlijeka i žlicu maslaca pa je otopi na pari.
Dobro rashladi tortu prije rezanja. U slast!