Iako nam se čini da je tek odnedavno među nama, veganstvo je prisutno u svijetu već, prema nekim procjenama, oko 2000 godina. Prema nekim legendama čak je dobro znani grčki filozof Pitagora promovirao prehranu koja je blagostiva prema svima. Mnogi budisti također su vegetarijanci i vegani i vjeruju da se niti jednoj životinji ne treba nauditi.
No, tek je 1951. veganstvo je postalo više-manje službeno pokret. Za razliku od vegetarijanaca, vegani vjeruju da životinje ne treba iskorištavati ni u kom obliku, pa jedu hranu isključivo biljnog porijekla i hranu u kojoj ni na koji način nisu sudjelovale životinje. Osim tog, ovaj način prehrane potkrepljuju i podaci koji kažu da je veganstvo uistinu dobro za ljudski organizam.
Pa valja ovaj dan obilježiti jednom pravim veganskim receptom. Neka to bude ovaj falafel burger, odnosno burger s kuglicama od slanutka.
Falafel burger (za 4 burgera)
Sastojci:
- 400g kuhanog slanutka iz konzerve, isprati i ocijediti
- 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- šaka svježeg peršina
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- ½ žličice harissa paste ili čilija u prahu
- 2 žlice glatkog brašna
- 2 žlice suncokretovog ulja
- Tostirani pitta kruh ili peciva za hamburgere
- 200 g salse od rajčice za posluživanje
- Zelena salata, za posluživanje
Priprema:
- Slanutak ocijedi i osuši kuhinjskim papirom.
- Stavi ga u multipraktik ili blender zajedno s lukom, češnjakom, peršinom, kuminom, korijanderom, harissa pastom, brašnom i malo soli. Miješaj dok ne bude prilično glatko, a zatim rukama oblikujte pljeskavice.
- Zagrij suncokretovo ulje u neprianjajućoj tavi i prži hamburgere 3 minute sa svake strane dok ne porumene.
- Posluži s prepečenim pitta kruhom ili u pecivima za burgere, sa salsom od rajčice i zelenom salatom.
- Slobodno dodaj burgeru što više povrća.