Recepti 01. studenoga 2022.

Svjetski dan veganstva proslavi kad pripremiš falafel burger

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Na samom početku studenog, na dan kad obilježavamo blagdan Svih svetih, u svijetu se obilježava dan veganstva. Red je to obilježiti upravo veganskim jelom!

Iako nam se čini da je tek odnedavno među nama, veganstvo je prisutno u svijetu već, prema nekim procjenama, oko 2000 godina. Prema nekim legendama čak je dobro znani grčki filozof Pitagora promovirao prehranu koja je blagostiva prema svima. Mnogi budisti također su vegetarijanci i vegani i vjeruju da se niti jednoj životinji ne treba nauditi.

No, tek je 1951. veganstvo je postalo više-manje službeno pokret. Za razliku od vegetarijanaca, vegani vjeruju da životinje ne treba iskorištavati ni u kom obliku, pa jedu hranu isključivo biljnog porijekla i hranu u kojoj ni na koji način nisu sudjelovale životinje. Osim tog, ovaj način prehrane potkrepljuju i podaci koji kažu da je veganstvo uistinu dobro za ljudski organizam.

Pa valja ovaj dan obilježiti jednom pravim veganskim receptom. Neka to bude ovaj falafel burger, odnosno burger s kuglicama od slanutka.

Falafel burger (za 4 burgera)

Sastojci:

  • 400g kuhanog slanutka iz konzerve, isprati i ocijediti
  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • šaka svježeg peršina
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • ½ žličice harissa paste ili čilija u prahu
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • Tostirani pitta kruh ili peciva za hamburgere
  • 200 g salse od rajčice za posluživanje
  • Zelena salata, za posluživanje

Priprema:

  1. Slanutak ocijedi i osuši kuhinjskim papirom.
  2. Stavi ga u multipraktik ili blender zajedno s lukom, češnjakom, peršinom, kuminom, korijanderom, harissa pastom, brašnom i malo soli. Miješaj dok ne bude prilično glatko, a zatim rukama oblikujte pljeskavice.
  3. Zagrij suncokretovo ulje u neprianjajućoj tavi i prži hamburgere 3 minute sa svake strane dok ne porumene.
  4. Posluži s prepečenim pitta kruhom ili u pecivima za burgere, sa salsom od rajčice i zelenom salatom.
  5. Slobodno dodaj burgeru što više povrća.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.