Recepti Gastro zvijezda 2023. 16. prosinca 2023.

Tajlandski curry Luna je dovela do savršenstva!

foto: Neva Žganec/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Autorica bloga Sunberry Jam, biologinja Luna Džidić, finalistica je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Plant based, a pripremila nam je savršen tajlandski curry s povrćem i tofuom.

Neka tradicionalna jela svijeta polako postaju sve više zastupljena i u našim krajevima, a jedno od takvih jela je i curry. Baš kao i naša variva, curry možemo pronaći u brojnim izvedenicama, a obično sadrže neku vrstu mesa. Autorica bloga "Sunberry Jam" Luna Džidić pripremila je svoju verziju curryja s povrćem i tofuom te je čak i curry pastu napravila sama! Curry pasta priprema se bez vode pa je višak neiskorištene paste moguće sačuvati u hladnjaka za neko drugo fino jelo.

Lunu i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!

Sastojci:

  • 1 svježa chilli paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mladi luk
  • oko 2 cm svježe stabljike limunske trave
  • komadić svježeg đumbira od oko 1 cm
  • komadić svježe kurkume oko 1 cm
  • 1/2 čajne žličice sjemenki korijandera*
  • 1 mala šaka svježeg korijandera
  • 1 list limuna ili limete
  • 2 čajne žličice kokosovog šećera
  • 4 jušne žlice tamarija
  • 2 manje mrkve
  • 150 g svježeg tofua
  • 150 - 200 g brokule ili nekog drugog sezonskog povrća
  • 200 ml domaćeg povrtnog temeljca
  • 300 ml punomasnog kokosovog mlijeka (s udjelom kokosa od barem 60%)

Za posluživanje:

  • 1 šaka svježeg korijandera
  • 1 šaka narezanog svježeg mladog luka
  • 1 limeta ili limun
  • 1 sitno narezani svježi feferon ili chilli

 | Author:

Priprema:

  1. Narežite chilli, češnjak, mladi luk, đumbir, kurkumu, limunsku travu i stabljike korijandera na što sitnije, dodajte sjemenke korijandera i sve skupa usitnite tučkom u tarioniku kako biste dobili što homogeniju pastu. Ako nemate tarionik, možete sve dobro usitniti nožem.
  2. U woku ili tavi zagrijte 2 žlice kokosovog ulja, zatim dodajte narezanu mrkvu, tofu i brokulu ili drugo povrće.
  3. Kratko propirjajte, pa dodajte tamari, list limete i kokosov šećer.
  4. U isto vrijeme, u manjoj tavi ili lončiću zagrijte svježu pastu od začina u malo kokosovog mlijeka ili na malo kokosovog ulja - polako i na najslabijoj vatri kako ne bi zagorjelo.
  5. Dodajte tu pastu u tavu s tofuom i povrćem.
  6. Ulijte temeljac i kuhajte dok ne zavrije. Na kraju ulijte kokosovo mlijeko, pričekajte da se zagrije skoro do vrenja, pa ugasite vatru.
  7. Poslužite u zdjele i na vrh dodajte lišće korijandera, sitno nasjeckani mladi luk, chilli i krišku limete. Poslužite uz kuhanu rižu.

* za pastu možete upotrijebiti samo stabljike korijandera, a listove dodati u tanjur kada je jelo gotovo.

 | Author:

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.