Neka tradicionalna jela svijeta polako postaju sve više zastupljena i u našim krajevima, a jedno od takvih jela je i curry. Baš kao i naša variva, curry možemo pronaći u brojnim izvedenicama, a obično sadrže neku vrstu mesa. Autorica bloga "Sunberry Jam" Luna Džidić pripremila je svoju verziju curryja s povrćem i tofuom te je čak i curry pastu napravila sama! Curry pasta priprema se bez vode pa je višak neiskorištene paste moguće sačuvati u hladnjaka za neko drugo fino jelo.
Lunu i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!
Sastojci:
- 1 svježa chilli paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 mladi luk
- oko 2 cm svježe stabljike limunske trave
- komadić svježeg đumbira od oko 1 cm
- komadić svježe kurkume oko 1 cm
- 1/2 čajne žličice sjemenki korijandera*
- 1 mala šaka svježeg korijandera
- 1 list limuna ili limete
- 2 čajne žličice kokosovog šećera
- 4 jušne žlice tamarija
- 2 manje mrkve
- 150 g svježeg tofua
- 150 - 200 g brokule ili nekog drugog sezonskog povrća
- 200 ml domaćeg povrtnog temeljca
- 300 ml punomasnog kokosovog mlijeka (s udjelom kokosa od barem 60%)
Za posluživanje:
- 1 šaka svježeg korijandera
- 1 šaka narezanog svježeg mladog luka
- 1 limeta ili limun
- 1 sitno narezani svježi feferon ili chilli
Priprema:
- Narežite chilli, češnjak, mladi luk, đumbir, kurkumu, limunsku travu i stabljike korijandera na što sitnije, dodajte sjemenke korijandera i sve skupa usitnite tučkom u tarioniku kako biste dobili što homogeniju pastu. Ako nemate tarionik, možete sve dobro usitniti nožem.
- U woku ili tavi zagrijte 2 žlice kokosovog ulja, zatim dodajte narezanu mrkvu, tofu i brokulu ili drugo povrće.
- Kratko propirjajte, pa dodajte tamari, list limete i kokosov šećer.
- U isto vrijeme, u manjoj tavi ili lončiću zagrijte svježu pastu od začina u malo kokosovog mlijeka ili na malo kokosovog ulja - polako i na najslabijoj vatri kako ne bi zagorjelo.
- Dodajte tu pastu u tavu s tofuom i povrćem.
- Ulijte temeljac i kuhajte dok ne zavrije. Na kraju ulijte kokosovo mlijeko, pričekajte da se zagrije skoro do vrenja, pa ugasite vatru.
- Poslužite u zdjele i na vrh dodajte lišće korijandera, sitno nasjeckani mladi luk, chilli i krišku limete. Poslužite uz kuhanu rižu.
* za pastu možete upotrijebiti samo stabljike korijandera, a listove dodati u tanjur kada je jelo gotovo.